Οι εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ: Μείωση φόρου πετρελαίου -Ερχονται ελαφρύνσεις - iefimerida.gr

Οι εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ: Μείωση φόρου πετρελαίου -Ερχονται ελαφρύνσεις

Οι εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ: Μείωση φόρου πετρελαίου -Ερχονται ελαφρύνσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, πληγωμένη, αλλά σηκώνεται, δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, που τόσο μας πλήγωσε, κοιτάει στο αύριο, στη νέα Ελλάδα, από τη διαρκή κατρακύλα στη διαρκή άνοδο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέλυσε ένα πακέτο ελαφρύνσεων, ανακοινώνοντας μείωση του φόρου πετρελαίου, μίλησε συγκεκριμένα για τι θα συμβεί με τους ένστολους, ενώ προανήγγειλε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και αναφέρθηκε στις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Πιο ψηλά στην ατζέντα μας ήταν η υπερφορολόγηση, που ήταν αναπόφευκτη, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά, για να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον φόρο πετρελαίου, αναγνώρισε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προανήγγειλε μείωση κατά 30%, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθούν τα επιδόματα θέρμανσης.

Για τις περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμες σε εφορία και ταμεία, όπως και για τη μείωση εισφορά αλληλεγγύης, προανήγγειλε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη που προκάλεσαν δικαιολογημένο θόρυβο και σημείωσε ότι αυτά διορθώθηκαν. «Περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρυσι. Αυτοί που έκαναν το λάθος έδωσαν ήδη ή θα δώσουν λόγο. Πριν ολοκληρωθεί η καταβολή, θα είναι έτοιμο το πλαίσιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το πρόσημο της οικονομίας θα είναι θετικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ύστερα από 34 τρίμηνα, και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας, με «μόνο όπλο την αλήθεια» όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» με τον ΕΝΦΙΑ, τα «οποία όμως διορθώνονται» και εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης, αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των ένστολων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα πάρει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα πληρώνουμε σε τόκους κάτω από το μισό από ότι πριν την κρίση, κάτω από το 1/3 από ότι πληρώναμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης και κάτω από 1/4 από ότι θα πληρώναμε αν δεν είχαμε προχωρήσει σε κούρεμα. Πανηγυρική επιβεβαίωση η έξοδος στις αγορές νωρίτερα ότι μας περίμεναν. Αυτή την αλήθεια κάποιοι δεν την αντέχουν», συνέχισε.

Τι θα ισχύσει για τους ένστολους
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ένστολους, μία ημέρα έπειτα από τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη. Αφού εξήρε το έργο και τον πατριωτισμό τους, τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάστασή τους θα εφαρμοστεί «όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού, χωρίς να ανατραπεί η πορεία της χώρας. Θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους, με σεβασμό τη διατήρηση του αξιόμαχου και με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποκατάσταση στις αποδοχές του 2012 για κανέναν, αλλά- όπως πρόσθεσε- οι αυξήσεις που θα δοθούν άμεσα θα είναι σημαντικές, χωρίς να βγάζουν την οικονομία από τους στόχους της ή να επιβαρύνονται άλλα στρώματα.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει
Εκτενή αναφορά στα όσα έχουν αλλάξει ως τώρα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το κτηματολόγιο, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες στην υγεία και τις συντάξεις- μαϊμού μεταξύ άλλων.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε εικόνα περιουσίας μόνο για 400.000 φορολογούμενους, τώρα υπάρχει για 6.150.000. Τα αυθαίρετα σταδιακά τακτοποιούνται. Η επιβάρυνση για τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και σε μερικά χρόνια θα γίνει ανταποδοτικός φόρος, δηλαδή το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης

Τι κράτος είχαμε; Με ανεξέλεγκτη δαπάνη στη δημόσια υγεία με επιτήδειους να θησαυρίζουν σε βάρος των ασφαλισμένων. Σήμερα παρακολουθείται διαρκώς το κόστος των νοσοκομείων. Τα φάρμακα κόστιζαν δυσανάλογα και η δαπάνη είχε εκτοξευθεί, σήμερα είναι κάτω από το μισό. Πριν, χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να βγει η σύνταξη, τώρα παίρνει το 80% στον ιδιωτικό και 50% στο δημόσιο μέσα σε δύο μήνες. Σύντομα η απονομή της σύνταξης θα γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ως πρόσφατα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις μαϊμούδες και επιδόματα σε ψευτοαναπήρους. Βρέθηκαν και κόπηκαν. Από τις ''μαιμούδες'' του δημοσίου μόνο 42 εκατ. επέστρεψαν στα ταμεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν μιλούσε για ενεργειακό πλούτο, τώρα αναδεικνύονται όλο και πιο σημαντικά κοιτάσματα, υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια εξόρυξης.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει για αξιολόγηση στο δημόσιο. Περιπτώσεις υπαλλήλων καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα και παρέμεναν στην υπηρεσία τους, ή είχαν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά. Σπάμε το ταμπού αξιολόγησης. Δεν αποτελεί απειλή, ούτε τιμωρία. Δεν σημαίνει απόλυση. Είναι εξυγίανση του δημοσίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Τα επόμενα βήματα
Πέρα από τον απολογισμό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα. Οπως είπε:

  • Ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα
  • Θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες οδικός χάρτης για μείωση της φορολογίας. Ολα θα γίνουν σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα χρέη, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή τη χρονιά.
  • Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα ανακοινωθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις για: αποκρατικοποιήσεις
  • αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, χτύπημα της γραφειοκρατίας, προσέλκυση καταθέσεων, μεγάλες επενδύσεις που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν σε κρίσιμους τομείς, αξιοποίηση υποδομών μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
  • Μεγάλα κλαδικά προγράμματα για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, την ενέργεια. Να μειώσουμε τα αγροτικό κόστος.

«Ολα αυτά θα αποτελούν ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δεν θα επιβάλλεται απέξω, θα είναι δικό μας», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Ο ελληνικός λαός έχει να ακολουθήσει έναν από τους δύο δρόμους. Ενας είναι η αλήθεια, το φιλότιμο και ο αγώνας για ανάπτυξη. Ο άλλος ψέμα, υποκρισία, κόλλημα στο χθες. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι θα διαλέξουν οι Έλληνες όπως και ότι η επιλογή μας είναι ο σωστός δρόμος, είναι ο μόνος που μας βγάζει από την κρίση, σας το λέω χωρίς δισταγμό: Είναι ο μόνος δρόμος που χρωστάμε στα παιδιά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ