Πόσο πέφτει η δόση των δανείων μετά την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Πόσο πέφτει η δόση των δανείων μετά την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ δίνει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς από τις 10 Σεπτεμβρίου θα δουν τη δόση να πέφτει για ακόμα μια φορά.

Ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου η μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ από το 0,15% στο 0,05%, μεταφράζεται σε μείωση δόσης από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα.

Για παράδειγμα, όπως γράφει το in.gr, σε ένα μέσο δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και διάρκειας 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 8 με 10 ευρώ. Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής, φτάνοντας για παράδειγμα τα 15 ευρώ ανά μήνα για ένα δάνειο 300.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 30 χρόνια.

H μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ηδη αυτή τη στιγμή το Euribor τριμήνου, με βάση το οποίο υπολογίζονται τα περισσότερα κυμαινόμενα επιτόκια, διαμορφώνεται στο 0,15% και δεν αποκλείεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμάται ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα μεταφέρουν στο Βασικό Επιτόκιο Αναφοράς τους τη μείωση του 0,10% αλλά ενδεχομένως να ψαλιδίσουν ακόμη περισσότερο το κόστος του χρήματος, γεγονός που μεταφράζεται σε ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ επιτόκια μείωση επιτοκίων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ