CINETROLL: «Φύλακες του Γαλαξία» - Το πιο μεγάλο στοίχημα της Marvel που εξελίχθηκε σε σούπερ επιτυχία [κριτική&βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: «Φύλακες του Γαλαξία» - Το πιο μεγάλο στοίχημα της Marvel που εξελίχθηκε σε σούπερ επιτυχία [κριτική&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ απολαμβάνει ένα από τα πιο «μαγικά» blockbuster των τελευταίων χρόνων, με ντελιριακή διάθεση, pop αναφορές, υπερθέαμα και σινεφίλ φόρο τιμής στα 80's.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ / GUARDIANS OF THE GALAXY

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9 / 10

Αν δεν πάρεις ρίσκο δεν χορεύεις disco. Kαι το λέω αυτό για δύο λόγους. Aφ' ενός επειδή ο pop, σαρκαστικός, ταυτόχρονα θεαματικός, επιτηδευμένα αφελής και b movie «τόνος» της ταινίας με ρετρό αναφορές, μοιάζει με πάρτι ντίσκο. Αφ' ετέρου, γιατί είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις b movie μια ταινία που κόστισε 170 εκ. δολάρια και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει πάνω από 555 εκ. δολάρια παγκοσμίως. Κάτι που την κάνει την πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής, εμπορικά, ταινία της χρονιάς.

Ρίσκο επειδή βασίζεται σε ένα από τα λιγότερα γνωστά κόμικ της Marvel κι ανάμεσα στους ήρωες της περιλαμβάνεται ένα ρακούν που μιλάει κι ένας ανθρωπόμορφος κορμός δέντρου. Ρίσκο επειδή αυτή τη φορά δεν έχουμε τη γνωστή μυθολογία των σούπερ ηρώων αλλά μια περιπέτεια στο μακρινό διάστημα . Και ρίσκο επειδή ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν δεν έχει καμία εμπειρία σε υπερπαραγωγές τέτοιου τύπου, αλλά αυτό ήταν ίσως που τελικά τον έκανε ιδανικό «ενορχηστρωτή» αυτής της ταινίας.

Η απενοχοποίηση του από τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» μιας ταινίας τέτοιου είδους. Η ικανότητα του να προσεγγίσει την κομιξάδική αφέλεια χωρίς «μασκαρίσματα» σοβαροφάνειας. Η απουσία φόβου απέναντι στην υπερβολή, την αυτοπαρωδία και το απολαυστικά εξωφρενικό. Και η αγάπη του στην αθωότητα των κινηματογραφικών περιπετειών των 80's. Με βασική αρχή τον «Πόλεμο των Άστρων» αλλά και αμέτρητες άλλες ταινίες από διάφορα είδη όπως τον «Ιντιάνα Τζόουνς». Με τη διαφορά ότι πέρα από τη διάθεση και τη γνώση, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο Γκαν είχε στα χέρια του τεχνολογική υποστήριξη τελευταίας «παραγωγής».

Ο τυχοδιώκτης Πίτερ θα κλέψει μια μυστηριώδη ουράνια σφαίρα που μπορεί να κάνει το σύμπαν «η σκούπα χούβερ ρουφάει τη σκόνη από μακριά». Μόνο που ο σατανικός Ρόναν θέλει κι αυτός την ίδια σφαίρα. Και κάπως έτσι, ο Πίτερ ή Στάρλορντ όπως τον λένε, θα αναγκαστεί να ενωθεί με το ρακούν Ρόκετ, το δέντρο Γκρουτ, την φονική και καταπάσινη Γκαμόρα συν τον μυώδη τερατόμορφο Ντραξ. Οι οποίοι ούτε τα καλύτερα παιδία είναι εννοείται ότι είναι, ούτε συμπαθιούνται τρελά μεταξύ τους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει για να σωθεί το σύμπαν.

Και να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της λέξης «blockbuster», όταν μεταμορφώνεται σε μια ντισκομπάλα υπερθεάματος, κεφιού, δράσης και φαντασίας στον μακρινό γαλαξία. Με «χάρτινους» εφ' όσον προέρχονται από κόμικ χαρακτήρες, που όμως αποκτούν υπόσταση και ενδιαφέρον μέσα από τη διαφορετικότητά τους και την αναγκαστική τους συνύπαρξη. Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και ο Τζορτζ Λούκας στα τέλη της δεκαετίας του 70 με τον «Πόλεμο των Άστρων» δημιουργώντας ένα φαινόμενο, για να το καταστρέψει με τα ίδια του τα χέρια, στη δεύτερη τριλογία της σειράς.

Κάθε γενιά έχει τους μύθους της κι από ότι φαίνεται οι «Φύλακες του Γαλαξία» ήδη κατάφεραν να γίνουν μύθος. Όχι μόνο από τους έφηβους και τους «κολλημένους» με τα κόμικ αλλά και από τους μπαμπάδες τους. Που ανακαλύπτουν στην ταινία αυτό το συναρπαστικό συνδυασμό αδρεναλίνης, πρωτοκλασάτης διασκέδασης και επιτηδευμένης διαγαλαξιακής αφέλειας όπως στα δικά τους νεανικά χρόνια. Όχι τυχαία, η συνέχεια της ταινίας είναι ήδη στα σκαριά. Οπότε το ερώτημα που απομένει, είναι πως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση, ο Τζ.Τζ Έιμπραμς με τον 7ο «Πόλεμο των Άστρων» για να αποκαταστήσει το μύθο του.

*Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ