«Μπλόφα» Χαρδούβελη: Με πετρέλαιο θέρμανσης και ρυθμίσεις οφειλών αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα - iefimerida.gr

«Μπλόφα» Χαρδούβελη: Με πετρέλαιο θέρμανσης και ρυθμίσεις οφειλών αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

«Μπλόφα» Χαρδούβελη: Με πετρέλαιο θέρμανσης και ρυθμίσεις οφειλών αρχίζει η διαπ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μάλλον... στάχτη στα μάτια ήθελε να ρίξει ο Γκίκας Χαρδούβελης λέγοντας ότι δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τρόικα το θέμα των φοροελαφρύνσεων, αφού οι πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν ότι το πρώτο θέμα που θα βάλει στο τραπέζι η ελληνική αντιπροσωπεία είναι η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης και οι «δίδυμες» ρυθμίσεις οφειλών.Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η κοστολόγηση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση για τη γαλλική πρωτεύουσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε ότι στην πρώτη συνάντηση θα γίνει «επιθετικό» άνοιγμα με έμφαση σε δύο ζητήματα για τα οποία υπάρχουν απτά στοιχεία αποτυχίας:

Για το πρώτο θέμα, αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 20- 30%, με διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής, ενώ για το θέμα των ρυθμίσεων ο σχεδιασμός προβλέπει περισσότερες δόσεις (έως και 100 για κάποιες ειδικές περιπώσεις), "κούρεμα" προστίμων και προσαυξήσεων, μείωση έως και 50% του επιτοκίου.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται έτοιμη να αντικρούσει και τα επικριτικά βέλη από πλευράς των δανειστών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με βασικό επιχείρημα ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου παραμένουν εντός στόχων του προϋπολογισμού. Αυτό άλλωστε θα είναι το βασικό επιχείρημα για τη δεύτερη φάση φοροελαφρύνσεων- με αιχμή του δόρατος την έκτακτη εισφορά- που στόχος είναι να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα των επαφών με την Τρόικα, οπότε και θα παραδοθεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, μέρος του οποίου θα ξεδιπλώσει ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ.

Τη Τετάρτη τη σκυτάλη λαμβάνουν - σε διαδοχικά ραντεβού - οι «παραγωγικοί» υπουργοί παρουσιάζοντας την πρόοδο σε κάθε πεδίο και επιχειρώντας να αντικρούσουν τις πιέσεις στα μεγάλα μέτωπα ασφαλιστικού, εργασιακού, δανείων κλπ για τα οποία το μνημόνιο προβλέπει νέο γύρο παρεμβάσεων τώρα.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση - σύνοψη των διαπραγματεύσεων και την Παρασκευή τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προετοιμάζοντας το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και την αποστολή στην Αθήνα που - εκτός απροόπτου - προγραμματίζεται για το 3ο 10ήμερο Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ