Στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινό τόπο για ΕΝΦΙΑ και μεγάλη ακίνητη περιουσία λίγο πριν πάει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - iefimerida.gr

Στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινό τόπο για ΕΝΦΙΑ και μεγάλη ακίνητη περιουσία λίγο πριν πάει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινό τόπο για ΕΝΦΙΑ και μεγάλη ακίνητη περιουσία λίγο πριν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να τετραγωνίσουν τον κύκλο επιχειρούν στην Κουμουνδούρου, αφού από τη μια είναι δεδομένη η άποψη όλων των πλευρών ότι πρόκειται για άδικο φόρο που πρέπει να καταργηθεί, από την άλλη όμως αναζητούνται τα «ισοδύναμα» που θα αποφέρουν στο δημόσιο ταμείο το περίπου 1.5 δισ. που εισέπραττε το κράτος από τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας την προ μνημονίου εποχή.

Λίγες ημέρες πριν την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά τον κοινό τόπο για το τι μπορεί να οριστεί ως μεγάλη ακίνητη περιουσία για να φορολογηθεί.

Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται προτάσεις που να θέτουν το όριο κοντά στις 300.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο και 600.000 για το ζευγάρι, ως όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί να οριστεί και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία με κλιμακωτό συντελεστή από 0.1% ως 0.3%, μετά πάντως από προσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών. Κρίσιμη παράμετρος για τον υπολογισμό της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι είναι το περιουσιολόγιο.

Την ίδια ώρα στελέχη της Αριστερής πλατφόρμας διαφωνούν με τη λογική να χρησιμοποιηθεί το περιουσιολόγιο ως βάση φορολόγησης καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε bankrun, ή μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά ομολόγων ή μετοχών.

Ακόμα θεωρούν ότι δεδομένα θα πρέπει να εξαιρείται η πρώτη και δεύτερη κατοικία, ενώ το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί «μεγάλη» η ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να είναι τα 800.00 ευρώ.

Οι αποφάσεις για τα όσα θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσιπρας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το ταξίδι στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ