Eνας Ελβετός ζωγράφος έζησε στη Σίφνο 30 χρόνια και γράφει γι'αυτή -«Συγκινούμαι όταν με φωνάζουν Χρηστάκη μου» [εικόνες] - iefimerida.gr

Eνας Ελβετός ζωγράφος έζησε στη Σίφνο 30 χρόνια και γράφει γι'αυτή -«Συγκινούμαι όταν με φωνάζουν Χρηστάκη μου» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mάιος του 1972. Ενας νεαρός Ελβετός έρχεται για τις καλοκαιρινές διακοπές του από την Βασιλεία της Ελβετίας στην Αθήνα, αλλά δεν σχεδιάζει να μείνει για πολύ, ο προορισμός του είναι η Σύμη. Είναι μόλις 22 ετών, έχει τελειώσει το στρατιωτικό του και έχει γίνει δεκτός στο London Royal College of Art για να πάρει μάστερ.

Αλλά όταν πάει στο πρακτορείο στο Σύνταγμα για να πάρει εισιτήρια ο πράκτορας τον αποθαρρύνει:
«Σύμη; Θα αστειεύεσαι! Είναι σχεδόν αδύνατο να πας εκεί. Γιατί δεν πας στη Σίφνο; Εχει τα πάντα».
15 ώρες αργότερα ο νεαρός Ελβετός φτάνει στις Καμάρες Σίφνου.


Ο νεαρός είναι ο Κρίστιαν Μπρέχνεφ. Σήμερα είναι 64 ετών, μένει στις ΗΠΑ και μετά από 30 χρόνια που έζησε στη Σίφνο, αποφάσισε να γράψει το βιβλίο της ζωής του: The Greek House: The Story of a Painter's Love Affair with the Island of Sifnos -Το ελληνικό σπίτι: Η ιστορία του έρωτα ενός ζωγράφου με το νησί Σίφνο.


Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του έγινε φυσικά στη Σίφνο, μια από τις πρώτες γλυκές καλοκαιρινές βραδιές, στο Verina Astra, ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο στην Πουλάτη. Ο περίφημος ζωγράφος και γνωστός πλέον λάτρης της χώρας μας, υποδέχτηκε τους Σίφνιους φίλους, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και μοιράστηκαν μαζί τους ένα ποτήρι κρασί και πολλές αναμνήσεις.

Η θέα του ξενοδοχείου στο Αιγαίο και η καλοκαιρινή, ρομαντική αύρα του νησιού, θύμισαν ξανά στον Brechneff τα πρώτα σκιρτήματα που ένιωσε όταν ήρθε στη Σίφνο. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Κρατάμε αυτήν του Steven Kurutz στους New York Times: «Όταν διάβασα το βιβλίο… ήθελα να τα παρατήσω όλα και να πάω στη Σίφνο».



«Ηταν ένα αληθινό καταφύγιο για μένα που ήθελα να ξεφύγω από τη ζωή μου στην Ευρώπη και την Αμερική. Δεν υπήρχαν τηλέφωνα, παρά μόνον τηλέγραφος και μια τηλεφωνική γραμμή στο ταχυδρομείο. Ηδη από τον Πειραιά είχες αφήσει πίσω τον αληθινό κόσμο, τις έγνοιες σου, τις σχέσεις σου με τους εμπόρους τέχνης, τους εραστές, την οικογένειά σου» γράφει ο ζωγράφος στο βιβλίο του.

Σιγά σιγά γνωρίστηκε με όλους και έφτασαν να τον φωνάζουν Χρήστο ή ακόμη και Χρηστάκη. Εμεινε στα χαλάσματα ενός σπιτιού που του παραχωρήθηκε, σιγά σιγά το αναστήλωσε και στη συνέχεια το αγόρασε. Εζησε εκεί με τον σύντροφό του Τιμ Λοβτζόι, με τον οποίο συνυπογράφει το βιβλίο.



Από συνέντευξή του στο ένθετο περιοδικό της Καθημερινής


Το 2007, ο Ελβετός ζωγράφος πούλησε το σπίτι αφού ένιωθε πιά ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, με εκθέσεις και πωλήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ορισμένα από τα σκίτσα και τους πίνακές του:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ