Οι εταιρείες-κολοσσοί είναι πιο πλούσιες από τα κράτη -Το παράδειγμα της Apple και της Microsoft - iefimerida.gr

Οι εταιρείες-κολοσσοί είναι πιο πλούσιες από τα κράτη -Το παράδειγμα της Apple και της Microsoft

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι μια καινούργια εκδοχή του καπιταλισμού του 21ου αιώνα: η υπερσυγκέντρωση πλούτου δεν έχει να κάνει μόνο με τα κράτη, αλλά και με τις εταιρείες και μάλιστα η σύγκριση να αποβαίνει μοιραία για τα πρώτα.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, μπορεί η Κίνα και η Ιαπωνία να υπερηφανεύονται για τα υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν στα κρατικά χρηματοκιβώτιά τους, ωστόσο δεν πιάνουν... μια μπροστά σε αυτά που έχουν οι εταιρείες-κολλοσοί.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά και ενδεικτικά: η Apple, φερ' ειπείν, έχει περισσότερο ρευστό από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς έχει υπερτριπλάσια ταμειακά διαθέσιμα (158,8 δισ. δολάρια) από τα κρατικά διαθέσιμα (47,6 δισ. δολάρια) των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένων των επενδύσεών τους σε χρυσό). Η Apple οφείλει πολλά στις υψηλότατες πωλήσεις των συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο συσκευών της (iPod, iPad, iPhone), οι οποίες, όντας περίτεχνες και πρωτοποριακές, έχουν πιστούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ισοδύναμες με την Cisco Systems, τον όμιλο που σχεδιάζει και εμπορεύεται εξοπλισμό δικτύωσης. Τα δικά του ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 47,1 δισ. δολάρια.

Στην περίπτωση της Microsoft, της εταιρείας που ίδρυσαν οι δισεκατομμυριούχοι Μπιλ Γκέιτς και Πολ Αλεν, αυτή εμφανίζεται με υψηλότερη ρευστότητα από την Αυστραλία. Τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα (83,9 δισ. δολάρια) είναι σχεδόν διπλάσια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ολόκληρης της Αυστραλίας (42,5 δισ. δολάρια), μίας χώρας με αξιοσημείωτα έσοδα. Ως επί το πλείστον, τα κρατικά ταμεία της Αυστραλίας γεμίζουν από την παραγωγή και τις εξαγωγές πρώτων υλών (μετάλλων, μεταλλευμάτων κ.λπ.), των οποίων οι τιμές τα τελευταία χρόνια γνώρισαν μεγάλη άνοδο.

Οι πλούσιες εταιρείες συνήθως, όπως η Μicrosoft, έχουν υψηλή κερδοφορία, δεν παράσχουν γενναιόδωρο μέρισμα, είναι προσεκτικές στις εξαγορές και διατηρούν διαχειρίσιμο χρέος. Συν τοις άλλοις, επιλέγουν χώρες για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους οι οποίες έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και δεν επαναπατρίζουν κέρδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο όγκος του ρευστού που σωρεύουν οι κολοσσοί τούς βοηθούν να διατηρήσουν την υψηλή τους κατάταξη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και να διασφαλίσουν ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος τους μπορεί να αποπληρωθεί σε περίπτωση αναταραχής στις αγορές. Τα σχετικά αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.

Eνδέχεται, όμως, η αφθονία ρευστού να παρακινήσει τις εταιρείες να λάβουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Τέλος, στην περίπτωση της Ιορδανίας και της Ολλανδίας, με τα σχεδόν ισοδύναμα συναλλαγματικά διαθέσιμα των 13 δισ. δολαρίων και των 11,7 δισ. δολαρίων, μπορούν να αντιπαρατεθούν τόσο η Facebook με τα 11,4 δισ. δολάρια αλλά και η Ford με τις διπλάσιες ταμειακές ροές των 25,1 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Apple Moody's Microsoft Cisco
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ