Τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης: Ο μη... ευρωπαίος Πολωνός και η άβγαλτη Ιταλίδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης: Ο μη... ευρωπαίος Πολωνός και η άβγαλτη Ιταλίδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παζλ σχεδόν ολοκληρώθηκε. Με την ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ και την τοποθέτηση της ιταλίδας Φεντέρικα Μογκερίνι στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης πήρε μορφή, μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου 2014.

Ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου
Επικεφαλής του ισχυρού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τοποθετήθηκε ένας Πρωθυπουργός μιας χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη (νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότι)και αυτό μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και οφείλεται στην Ανγκελα Μέρκελ. Αγαπημένο παιδί της γερμανίδας καγκελαρίου, δηλωμένος εχθρός της Ρωσίας, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο διάδοχος του Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες, από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Ο διορισμός του συμβολίζει την όλο και ισχυρότερη θέση που καταλαμβάνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι πρώην ανατολικές χώρες. Συμβολίζει επίσης τον οικονομικό φιλελευθερισμό και την σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας. Ο Τουσκ είναι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πολωνίας, μιλάει άριστα ρωσικά αλλά όχι αγγλικά ή γαλλικά, αλλά υποσχέθηκε να τα μάθει ώσπου να αναλάβει την προεδρία.
Προέρχεται από το κίνημα Σολινταρνόσκ και είναι ιστορικός. Είναι 57 ετών και δημιούργησε την εικόνα ενός ισχυρού άνδρα που πέτυχε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Είναι ο πρώτος πολιτικός που τίθεται επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού, χωρίς η χώρα του να είναι μέλος της Ευρωζώνης.



Η άπειρη Ιταλίδα

Μετά την τοποθέτηση των συντηρητικών Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόναλντ Τουσκ στις θέσεις κλειδιά, η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά διατηρεί μόνο μια θέση: αυτή της διαδόχου της Κάθριν Αστον, θέση την οποία καταλαμβάνει η νυν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντέρικα Μογκερίνι, 41 ετών. Είναι υπουργός λίγων μηνών στην κυβέρνηση Ρέντσι και κατηγορείται ήδη για έλλειψη εμπειρίας. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2008. Από την στιγμή που τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών στην Ιταλία έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, και στη Μόσχα. Η συνάντησή της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικρίθηκε σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες την κατηγόρησαν ότι τρέφει φιλορωσικά αισθήματα. Στο εξής θα είναι Υψηλή Εκπρόσωπος της Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας καθώς και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και λίγα ισπανικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ