Οδύσσεια για 16 Κουβανούς μετανάστες: Εφτασαν στα νησιά Κέιμαν και τους απέλασαν - iefimerida.gr

Οδύσσεια για 16 Κουβανούς μετανάστες: Εφτασαν στα νησιά Κέιμαν και τους απέλασαν

Οδύσσεια για 16 Κουβανούς μετανάστες: Εφτασαν στα νησιά Κεϊμάν και τους έστειλαν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη θάλασσα επέστρεψαν οι 16 Κουβανοί μετανάστες που κατέφυγαν με ένα μικρό σκάφος στα νησιά Κέιμαν, αφότου οι τοπικές αρχές τους απέλασαν επικαλούμενες μια συμφωνία μετανάστευσης με την Κούβα.

Το μικρό πλαστικό σκάφος τους μήκους 6 μέτρων, κατευθύνθηκε προς την Ονδούρα, περίπου 644 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά Κέιμαν.

Για τελευταία φορά το σκάφος εθεάθη να οδηγείται από ένα σκάφος του λιμενικού και ένα ελικόπτερο περίπου 8 χιλιόμετρα μακριά από τη στεριά και να παρασύρεται δυτικά όπου τα κύματα έφταναν το ενάμιση μέτρο και ετοιμαζόταν καταιγίδα.

Οπως δήλωσε ο καπετάνιος του σκάφους, λίγο πριν αποπλεύσουν: «αφήσαμε την Κούβα, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ή τα βασικά στοιχεία για να ζήσουμε»

Ο ίδιος ανέφερε ότι ταξίδευσαν στη θάλασσα για πέντε ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την ανατολική Κούβα και κατάφεραν να επιζήσουν από το πέρασμα του τυφώνα Κριστομπάλ στα ανατολικά.

Σημειώνεται ότι το πλοιάριο δεν έχει σκέπαστρο με τους επιβάτες να είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 1999 μεταξύ της κυβέρνησης της Αβάνας και των νησιών Κέιμαν τα κουβανικά σκάφη επιτρέπεται να διέρχονται από τα ύδατα των νησιών αρκεί να μη ζητούν καμία βοήθεια. Αν οι μετανάστες βγουν στην ξηρά τότε τίθενται υπό κράτηση και συνήθως επαναπατρίζονται στην Κούβα.

Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των νησιών Κέιμαν υπολογίζουν ότι περίπου 244 Κουβανοί μετανάστες έχουν περάσει μέσα από τα χωρικά ύδατα της μικρής νησιωτικής χώρας εντός του 2014, ενώ οι 76 από αυτούς επαναπατρίστηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστες θάλασσα νησία Κούβα Κεϊμάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ