Πολιτικά παιχνίδια με το φυσικό αέριο -Οι Ρώσοι προειδοποιούν για βαρύ χειμώνα μέσω... Ουκρανίας - iefimerida.gr

Πολιτικά παιχνίδια με το φυσικό αέριο -Οι Ρώσοι προειδοποιούν για βαρύ χειμώνα μέσω... Ουκρανίας

Πολιτικά παιχνίδια με το φυσικό αέριο -Οι Ρώσοι προειδοποιούν για βαρύ χειμώνα μ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλεξάντρ Νόβακ, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, παραχώρησε την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση. Υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη (και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία) να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες».

Ο Ρώσος υπουργός αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον επίτροπο Έτινγκερ, είπε ότι ήταν εποικοδομητικές και ότι επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι ανησυχεί και σημείωσε ότι «για την επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο ως ένα μέσο κυρώσεων και κλιμάκωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διέκοψε στα μέσα Ιουνίου τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία αρνήθηκε την αύξηση των τιμών που επέβαλε η Gazprom μετά την άνοδο της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο. Η Ουκρανία παραδέχτηκε πρόσφατα ότι δεν διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της για τον χειμώνα.

Αναφερόμενος στην αποπληρωμή του χρέουςπου αφορούν τις παραδόσεις φυσικού αερίου το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, ο Ετινγκερ τόνισε ότι ένα χρονοδιάγραμμα αναμένεται να καθοριστεί εντός των προσεχών εβδομάδων και ότι η ΕΕ πιθανόν να κάνει σχετική πρόταση σύντομα στο Κίεβο. Ο Νόβακ από την πλευρά του δήλωσε ότι σε περίπτωση αποπληρωμής αυτού του μέρους του χρέους, μια αναδιάρθρωση του υπολοίπου των οφειλών μπορεί να εξεταστεί.

Ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως «αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς της μερικής αποπληρωμής των οφειλών, τότε οι προμήθειες μπορεί να επαναληφθούν με την προϋπόθεση να προκαταβάλλεται η αξία τους».

Να σημειωθεί ότι ο ουκρανικός όμιλος φυσικού αερίου Naftogaz και ο ρωσικός Gazprom έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης για να επιλύσουν τη διαφορά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ