Αρχίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό, Κατάκολο: Αναζητώντας πετρέλαιο αξίας 18 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Αρχίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό, Κατάκολο: Αναζητώντας πετρέλαιο αξίας 18 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προχωράει με σταθερά βήματα το έργο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως βρίσκονται αποθέματα 300 εκατομμυρίων βαρελιών και τα οποία αναμένεται να φέρουν έσοδα πολλών δισ. στο ελληνικό Δημόσιο.

Την Πέμπτη κατατέθηκαν στη Βουλή προς έγκριση και ψήφιση οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα) οι οποίες είχαν υπογραφεί τον περασμένο Μάιο.

Περίπου 300.000.000 βαρέλια που με στόχο έσοδα δεκάδων δισ. ευρώ

Οι εκτιμήσεις για την περιοχή κάνουν λόγο για αποθέματα που κυμαίνονται στα 300 εκατομμύρια βαρέλια και πιο συγκεκριμένα:

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, για κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα κυμαίνονται περίπου στα 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 2289/95 περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων & ν. 4001/2011) τα έσοδα του Δημοσίου από Υδρογονάνθρακες προκύπτουν από τα εξής:

Φορολογία, 20% (κανονική) + 5% (περιφερειακός φόρος) = 25%

Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:

Σημειωτέον ότι και οι τρεις περιοχές είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν (1996- 97) χωρίς αποτέλεσμα και προκηρύχθηκαν ξανά με τη διαδικασία του «open door».

Οι ανάδοχοι των εργασιών

Ανάδοχοι των εργασιών είναι τρεις κοινοπραξίες που έχουν ήδη εκπονήσει και ένα πλάνο εργασιών σε τρεις φάσεις.

Αναλυτικά:

Παίρνουν σειρά τα θαλάσσια οικόπεδα-φιλέτα σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο επόμενος σταθμός στον τομέα των ερευνών πετρελαίου είναι η προκήρυξη για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε παρουσιάσει τον Μάιο τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν άμεσα.]

Αρχίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό, Κατάκολο: Αναζητώντας πετρέλαιο αξίας 18 δισ. ευρώ | iefimerida.gr 0

Μανιάτης: Σημαντική στιγμή για τη χώρα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, που κατέθεσε τις συμβάσεις στη Βουλή, σε δηλώσεις του, επισήμανε: «Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ