Η Ρωσία θυμίζει... Σοβιετική Ενωση: Τώρα σκέφτονται να απαγορεύσουν ταινίες που θεωρούνται δυσφημιστικές - iefimerida.gr

Η Ρωσία θυμίζει... Σοβιετική Ενωση: Τώρα σκέφτονται να απαγορεύσουν ταινίες που θεωρούνται δυσφημιστικές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία του Πούτιν θυμίζει Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τότε που η μια πλευρά εξαπέλυσε εναντίον της άλλης (ΗΠΑ), μια ολόκληρη συγχορδία προπαγανδιστικής ρητορείας.

Η Τέχνη, φαίνεται πως εξακολουθεί να οπλίζει τα ταπεινά πολιτικά κίνητρα αρκετών υψηλών αξιωματούχων του Κρεμλίνου, με τελευταίο παράδειγμα τις σκέψεις να απαγορευτούν ξένες ταινίες -κυρίως προερχόμενες από το Χόλιγουντ- που δείχνουν τους Ρώσους ως ένα έθνος χαζών.

Την εκστρατεία της δαιμονοποίησης του κινηματογράφου έχει «σηκώσει» τις τελευταίες ημέρες ένα μέλος της επιτροπής πολιτισμού στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ανω Βουλής στη Ρωσία. Πρόκειται για τον Μπατού Κασίκοφ που είναι πρώτος που κάνει συγκεκριμένη πρόταση προς το Κρεμλίνο να απαγορεύσει ταινίες που δυσφημούν τη χώρα του.

Όπως εξήγησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, «θα πρέπει να εισαχθούν κάποιες ειδικές απαιτήσεις για να προβληθεί μια ταινία στη χώρα μας. Ειδικά εκείνες που σχετίζομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Ρωσία. Υπάρχουν κάποιες που μας εμφανίζουν με πρωτόγονο και ανόητο τρόπο, επομένως πρέπει να απαγορευτούν από την κινηματογραφική διανομή».

Ο Κασίκοφ δεν ανέφερε συγκεκριμένες ταινίες τις οποίες θεωρεί «απαγορευμένες», τόνισε όμως πως κάποιες αυτές δείχνουν μια αρνητική εικόνα της Ρωσίας από ιδιοτροπία του σεναριογράφου ή του σκηνοθέτη. Πάντως, αν γίνει δεκτή η πρότασή του θα έχει να κάνει μόνο για τις νέες ταινίες και όχι για τις παλαιότερες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο πολιτισμού της Ρωσίας έχει δημοσιεύσει μια λίστα με 100 ξένες ταινίες που εισηγείται θετικά στην παρακολούθησή τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ταινίες που προέρχονται από το Χόλιγουντ όπως ο Τιτανικός, ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, το Καμπαρέ και το Αποκάλυψη Τώρα. Ειδικά για την τελευταία ταινία εγέρθηκαν εκ των υστέρων αρκετές αντιρρήσεις, καθώς όπως γράφουν κάποιες ρωσικές εφημερίδες περνάει ένα μήνυμα που δεν συμφέρει την τωρινή πολιτική του Πούτιν στην ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ