Βενιζέλος-Παπανδρέου: Αγώνας δρόμου για να μαζέψουν τους περισσότερους οπαδούς στο Ζάππειο -Αποκλειστικό ρεπορτάζ - iefimerida.gr

Βενιζέλος-Παπανδρέου: Αγώνας δρόμου για να μαζέψουν τους περισσότερους οπαδούς στο Ζάππειο -Αποκλειστικό ρεπορτάζ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ζάππειο θα είναι το επόμενο θέατρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Συμβολικό, αν θυμηθεί κανείς ότι στο Ζάππειο είχε αμφισβητήσει ο κ. Βενιζέλος τον Παπανδρέου πριν συγκρουστούν για την ηγεσία του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην ασχοληθεί με την εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη και θα μιλήσει στη δική του εκδήλωση στο Ζάππειο, την ερχόμενη Δευτέρα, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζεται πυρετωδώς να εκφωνήσει τη δική του ομιλία στο Ζάππειο, στην καθιερωμένη εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Συσκέψεις, πυρετός, ανταγωνισμός

Ο ίδιος κάνει απανωτές συσκέψεις με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και στελέχη όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Νίκος Σαλαγιάννης.
Τα στελέχη αυτά είναι ιδιαίτερα προβληματισμένα με την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να πραγματοποιήσει δική του ξεχωριστή συγκέντρωση για την επέτειο από την ίδρυση της παράταξης.

Ενόχληση προκάλεσε στην Χαριλάου Τρικούπη και η διαρροή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου την 3η Σεπτέμβρη διότι θα απουσιάζει στο Λονδίνο. Οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου ανησυχούν και φοβούνται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά την αντεπίθεσή του, με αρχικό στόχο τη συσπείρωση των οπαδών του και με τελικό στόχο -αν και ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά- μάλλον την ίδρυση νέου κόμματος.

Γρηγοράκος: Εσύ, φέρε 500 άτομα


Ο κ. Βενιζέλος φοβάται ότι οι «παπανδρεϊκοί» θα κινητοποιηθούν ενόψει της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου την Δευτέρα και θα θελήσουν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες οπαδούς στην εκδήλωση για να κάνουν επίδειξη ισχύος. Ανέθεσε, λοιπόν, στον υφυπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερο κόσμο στην εκδήλωση της Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη ώστε να φανεί πως η σημερινή ηγεσία δεν υπολείπεται δυνάμεων.
Σε μια από τις συσκέψεις, μάλιστα, για την προετοιμασία της εκδήλωσης του Ζαππείου ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, αστειευόμενος, είπε στον υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη που ήταν παρών:
«Εσύ έχεις 50 αποσπασμένους υπαλλήλους στο υπουργείο σου, αν φέρουν από 10 συγγενείς τους θα είναι εντάξει, σε επιφορτίζω, λοιπόν, να φέρεις 500 άτομα!».

Βενιζέλος: Κάνε το δικό σου κόμμα, πες το Τελεία

Ενα από τα σημεία τριβής στην Χαριλάου Τρικούπη είναι και οι ομιλίες που θα γίνουν στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου -ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική την παρέμβαση που θα κάνει- αλλά εκρίθη από τους επιτελείς του ότι θα χρειαστούν και άλλοι ομιλητές για να «μεγαλώσει» η εκδήλωση και για να μη φανεί ότι ο πρόεδρος κάνει μονόλογο.
Ορισμένοι έριξαν την ιδέα να μιλήσουν στην εκδήλωση καθηγητές Πανεπιστημίου ενώ ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε να μιλήσει και εκείνος, εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή με ενθουασιασμό.
«Οταν θα κάνεις δικό σου κόμμα, Νίκο, το οποίο μπορείς να ονομάσεις και Τελεία» του απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έντονο ύφος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας επιστρέφουν στο Ζάππειο

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Real, έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει πολύ ...Ανδρέα Παπανδρέου στην ομιλία του «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», την ερχόμενη Δευτέρα.

«Οι επιθέσεις που γίνονται κατά τρόπο πρωτοφανή κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο την ίδια τη δημοκρατία» φέρεται να εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της σημερινής ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Έκθεση παρουσιάζεται η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 που αναφέρει πως «ή το έθνος θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει το έθνος», ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος (που είναι και συντονιστής της Έκθεσης) θα παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το χρέος επί πρώτης θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου μειώθηκε.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, επιστολές του Ανδρέα προς τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου, το 1967, που του ζητάει να ακολουθήσει ριζοσπαστική πολιτική και να μην προχωρήσει σε συμβιβασμούς με το Παλάτι και τις ξένες δυνάμεις, σε μια εμφανή προσπάθεια να έρθει σε αντίθεση ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Το όνομα ΠΑΣΟΚ αφορμή για διάσπαση;

Στην πραγματικότητα, η ονομασία ΠΑΣΟΚ είναι η διελκυστίνδα στην οποία θα κριθούν οι μελλοντικές κινήσεις των δύο πολιτικών ανδρών. Η πλευρά Παπανδρέου εκτιμά ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήργησε σιωπηλά την ονομασία ΠΑΣΟΚ στις περασμένες ευρωεκλογές και έδωσε στη θέση της την επωνυμία «Ελιά».

«Τώρα, ετοιμάζεται να καταργήσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο του Οκτωβρίου, και να μετονομάσει το κόμμα Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί» διαμηνύουν εξοργισμένοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Η σύγκρουση του Ζαππείου, της ερχόμενης Δευτέρας, είναι μέρος της επερχόμενης διάσπασης; διερωτώνται ιστορικά στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν λεπτομερώς τις εξελίξεις στην παράταξη. Η ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη. Οσοι συνομιλούν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαπιστώνουν ότι «ο Παπανδρέου τον φοβίζει περισσότερο από τους δελφίνους του».

Ο κ. Βενιζέλος στις κατ'ιδίαν συναντήσεις του με πολιτικά στελέχη ρωτάει για τις πραγματικές προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και διερευνά το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα...με επωνυμία που θα θυμίζει το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα έχει καταργήσει ο ίδιος!

«Μαζί με το όνομα θα πάρει και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου» απαντά ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους τον βεβαιώνουν ότι πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού είναι η δημιουργία νέου κομματικού φορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ