Σάλος στις ΗΠΑ από μια φράση των New York Times: «Ο (νεκρός) Μάικλ Μπράουν δεν ήταν άγγελος» - iefimerida.gr

Σάλος στις ΗΠΑ από μια φράση των New York Times: «Ο (νεκρός) Μάικλ Μπράουν δεν ήταν άγγελος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο Μίκαελ Μπράουν, 18 ετών, του οποίου η κηδεία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, δεν ήταν άγγελος». Αυτή η φράση από ένα πορτρέτο του μαύρου έφηβου που σκοτώθηκε από αστυνομικό στο Φέργκιουσον έχει ανάψει τα αίματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πρώτες παράγραφοι του εν λόγω πορτρέτου στους ΝΥΤ αφηγούνται ένα όραμα που διηγήθηκε ο έφηβος Μπράουν στους γονείς του. Μερικές εβδομάδες πριν πεθάνει είδε τον Σατανά να τρέχει πίσω από έναν άγγελο στον ουρανό και άρχισε να βλέπει τη θρησκεία πιο σοβαρά. Για να περιγράψει αυτό το όραμα με τον άγγελο ο δημοσιογράφος καταλήγει στη φράση «Δεν ήταν άγγελος».

Σάλος στις ΗΠΑ από μια φράση των New York Times: «Ο (νεκρός) Μάικλ Μπράουν δεν ήταν άγγελος» | iefimerida.gr 0


Αμέσως ένα hashtag #noangel εμφανίστηκε στο twitter και άρχισαν να ειρωνεύονται την εν λόγω φράση. Οι κριτικές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η επιλογή των λέξεων δεν είναι τυχαία και ότι άλλα γράφονται για μαύρους και άλλα για λευκούς έφηβους.

Ενας λευκός έφηβος που καπνίζει μαριχουάνα, φοράει φούτερ με κουκούλα και κλέβει στα μαγαζιά θεωρείται και περιγράφεται ως ένας ανώριμος και ταραξίας νέος ενώ ένας μαύρος που κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα θεωρείται σαν ένας εν δυνάμει επικίνδυνος εγκληματίας.
Η υπεύθυνη του ΝΥΤ δήλωσε αμέσως ότι η επιλογή των λέξεων ήταν πράγματι «ένα λυπηρό λάθος». Ο δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο, αφροαμερικανός ο ίδιος, δήλωσε ότι πράγματι θα μπορούσε απλώς να γράψει ότι ο Μπράουν «δεν ήταν τέλειος».


Σε αυτό το πορτρέτο του ΝΥΤ μαθαίνουμε ότι ο έφηβος που σκοτώθηκε έπινε αλκοόλ, κάπνιζε μαριχουάνα, του άρεσε να παίζει PlayStation και δεν ήταν βίαιος. Γράφει συγκεκριμένα ο αρθρογράφος John Eligon:
«Είχε αρχίζει το ραπ τους τελευταίους μήνες και οι στίχοι που έγραφε ήταν αρκετά χυδαίοι. Πρόσφατα είχε τσακωθεί με έναν γείτονα. Ταυτόχρονα ήταν ένα παιδί χαμογελαστό και τον αγαπούσαν οι δικοί του. Παρότι είχε δυσκολίες στο σχολείο κατόρθωσε να τελειώσει το λύκειο στην ώρα του».

Ορισμένες λεπτομέρειες στο άρθρο σοκάρουν. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα ότι όταν ήταν μωρό ο Μπράουν ξέφευγε από το πάρκο που τον έβαζε η μαμά του και έγραφε στους τοίχους με κιμωλίες. Το άρθρο ξεκαθαρίζει ότι το ποινικό του μητρώο ήταν λευκό αλλά μια φορά είχε πάρει την τραπεζική κάρτα της μαμάς του για να αγοράσει παπούτσια και τελικά αγόρασε PlayStation.
Ο Christopher Massie, μέλος της Columbia Journalism Review έχει εξεγερθεί με αυτό το άρθρο. Εκτιμά ότι περιγράφει τις συνήθειες εφήβων που κατά τα λοιπά είναι εντελώς τυπικές σε αυτή την ηλικία σαν «αφύσικες, σχεδόν παθολογικές». Περιγράφοντας τα μειονεκτήματα του σκοτωμένου έφηβου «το άρθρο του ΝΥΤ δεν υπαινίσσεται ότι ο Μπράουν έπρεπε να πεθάνει. Αλλά το πορτρέτο του δίνει καθαρά την εντύπωση ότι ο Μπράουν ήταν ένα άτομο εντελώς διαταραγμένο και ότι εν μέρει ήταν υπεύθυνος για ό,τι του συνέβη» αναφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ