O Ομπάμα προετοιμάζεται για να πλήξει τις βάσεις των τζιχαντιστών - iefimerida.gr

O Ομπάμα προετοιμάζεται για να πλήξει τις βάσεις των τζιχαντιστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι φανερό πως ο αποτρόπαιος αποκεφαλισμός του Τζέιμς Φόλεϊ και οι επικρίσεις που δέχθηκε ο Μπαράκ Ομπράμα από την κοινή γνώμη για την απάθεια με την οποία αντιμετώπισε το γεγονός, επισπεύδουν τις κινήσεις του στην περιοχή και ουσιαστικά αλλάζουν εν μέρει την πολιτική του.

Σύμφωνα με τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «ναι» στην αποστολή κατασκοπευτικών αεροσκαφών (τα περίφημα Drones), καθώς και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών της ομάδας μαχητών των τζιχαντιστών «ISIS».

Μάλιστα το Associated Press ανέφερε στη συνέχεια ότι οι πτήσεις είχαν ήδη αρχίσει. Οι πτήσεις αυτές είναι μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι τζιχαντιστές, γνωστοί ως ισλαμικό κράτος (IS), είναι μια απειλή πέρα από το Ιράκ και ουσιαστικά οι τωρινές επιχειρήσεις ενδέχεται να δώσουν το έναυσμα για τη διεξαγωγή αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στο καταφύγιο των ISIS, στη Raqqa της ανατολικής Συρίας.

Από την μεριά του ο Άσαντ έσπευσε να σημειώσει πως αυτού του είδους οι αποστολές βρίσκουν αντίθετη τη Συρία και δεν πρόκειται να τις οικειοποιηθεί ή να συνδράμει.

Οι σημαντικότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες σημειώνουν πως είναι δεδομένη η ισχύς των τζιχαντιστών καθώς έχουν υπό τον έλεγχό τους σημαντικά εδάφη στη Συρία και από το ασφαλές καταφύγιό τους διεξάγουν επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Μάρτιν Ε. Ντέμπσεϊ, από την πλευρά του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποσημειώνει: «Γίνεται να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές, αν δεν αντιμετωπιστεί η βάση τους στη Συρία; Η απάντηση είναι όχι!

Από την μεριά του ο Τσαρλς Λίστερ του Broolings Institution μιλώντας στο Der Spiegel υποσημειώνει τον κίνδυνο, αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τζιχαντιστές να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Συρίας». Σε περίπτωση που η κατάσταση από την πλευρά των ΗΠΑ διαφοροποιηθεί προς το πιο... πολεμικό, τούτο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της πολιτικής Ομπάμα που στηρίζεται μέχρι τώρα στη λογική της μη ενεργούς συμμετοχής στην περιοχή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στον Guardian πως η μακροπρόθεσμη στατηγική είναι να εκπαιδεύσουν καλύτερα τους μη τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την ISIS. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι είναι ήδη αποδεκατισμένοι από τους τζιχαντιστές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ