Τιμ Ματιάκης -Ο Ελληνας που ξεκίνησε το χορό στη Λάρισα κλαίγοντας και κατέληξε να είναι ο κορυφαίος σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Τιμ Ματιάκης -Ο Ελληνας που ξεκίνησε το χορό στη Λάρισα κλαίγοντας και κατέληξε να είναι ο κορυφαίος σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί σήμερα να «λάμπει» στο Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας, ως μέλος του αλλά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής της πειραματικής ομάδας του ίδιου οργανισμού, ωστόσο, η όμορφη περιπέτειά του με το χορό ξεκίνησε στη Λάρισα εντελώς τυχαία και με... κλάματα. Ο λόγος για τον Ελληνοσουηδό χορευτή Τιμ (Τηλέμαχο) Ματιάκη, ο οποίος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στον τόπο που έζησε τα παιδικά του χρόνια αλλά στο εξωτερικό θριαμβεύει.

Γεννημένος το 1979 στη Στοκχόλμη από Σουηδέζα μητέρα και Έλληνα πατέρα, ο Τιμ Ματιάκης έζησε από τα 6 μέχρι και τα 14 του χρόνια στη Λάρισα. Εκεί ξεκίνησε και η περιπέτειά του με το χορό, μάλλον λίγο τυχαία, αλλά και με κλάματα. Οπως ο ίδιος εξομολογήθηκε μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΡΙΤ, η ενασχόλησή του με το χορό άρχισε γιατί πολύ απλά οι γονείς του δεν μπορούσαν να γυρνούν όλη την πόλη για να μοιράζουν τα παιδιά τους στα εξωσχολικά μαθήματα. Ετσι, αν και ο ίδιος ήθελε να κάνει καράτε, βρέθηκε να κάνει μπαλέτο μαζί με τις δυο αδελφές του στο Δημοτική Σχολή της Λάρισας που μόλις είχε πρωτοανοίξει. «Μπορεί στο πρώτο μάθημα να πήγα κλαίγοντας, αλλά στο δεύτερο δεν ήθελα να φύγω», είχε πει χαρακτηριστικά. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήμουν το μόνο αγόρι σε ένα τμήμα 14 κοριτσιών και εξαιτίας τους δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ.

Αργότερα, όταν ολόκληρη η οικογένεια Ματιάκη θα μετακομίσει στη Σουηδία, ο Τιμ συνεχίζει συνειδητά τις σπουδές του στη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου.

Σχεδόν αμέσως έγινε κορυφαίος χορευτής στη Βασιλική Οπερα της Στοκχόλμης, όπου παρέμεινε για μια πενταετία. Στη συνέχεια ήρθε η θητεία του επί δυο χρόνια στο Royal Ballet του Λονδίνου για να καταλήξει μέχρι σήμερα σολίστ στο Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.

Το ελληνικό κοινό τον γνώρισε πριν από δύο χρόνια όταν χόρεψε μαζί με επτά διάσημους σολίστ από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Μπαλέτο της Όπερας του Βερολίνου, το Μπαλέτο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης και το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τότε ο καταξιωμένος χορευτής παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δημιουργία του διάσημου Φιλανδού χορογράφου, Jorma Elo, «Round About Tim». Με αφορμή την εμφάνιση του αυτή στο Μέγαρο Μουσικής ο Mατιάκης έχει πει σε συνέντευξή του: «Μετά την εμφάνισή μου στο Μέγαρο επήλθε η σιωπή. Με στεναχωρεί που δεν είμαι αναγνωρισμένος στον τόπο μου, αλλά στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να κυνηγάμε τη βιτρίνα, την εικόνα, το όνομα και όχι την ουσία. Δυστυχώς δεν έχουμε κλασικό μπαλέτο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ιστορία. Κάτι προσπαθούμε με την Λυρική Σκηνή, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Υπάρχουν ταλέντα, αλλά λείπουν οι προϋποθέσεις. Είναι κρίμα να μένουν τόσα ταλέντα αναξιοποίητα. Στην Ελλάδα το μπαλέτο δεν έχει εκτιμηθεί όσο στο εξωτερικό και η παιδεία κλασικού χορού δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Μάλλον το κράτος δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τέχνη είναι κομμάτι της δύναμης του».

Ο χορευτής που διαβάζει στο παιδί του ελληνικά παραμύθια

Ο Τιμ Ματιάκης είναι παντρεμένος με μια επίσης χορεύτρια του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας και έχουν αποκτήσει μαζί έναν γιο. Οπως εξομολογήθηκε μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΡΙΤ, στον μικρό μιλά ελληνικά. «Ισως γιατί εγώ τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα στην Ελλάδα και να μου βγαίνει πιο εύκολα», είπε.

Οσο για τη σχέση του με την πατρίδα του; «Μαγειρεύω ελληνικά φαγητά, κοτόπουλο στο φούρνο, προσπαθών και πίτες και γεμιστά αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις τα υλικά εδώ. Για μένα η Ελλάδα, η θάλασσα, τα βουνά είναι κάτι σαν θρησκεία. Οι μυρωδιές, τα χρώματά της με γαληνεύουν».

Ο πολυβραβευμένος χορευτής και χορογράφος ασχολείται τόσο με το κλασικό όσο και με το σύγχρονο χορό και πιστεύει ότι ο κλασικός χορός πρέπει να γίνει λίγο πιο εξωστρεφής, να ανανεωθεί διατηρώντας ταυτόχρονα την ταυτότητα του. Σήμερα εκτός από κορυφαίος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου, είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πειραματικής ομάδας του Οργανισμού.


Έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή της πειραματικής ομάδας του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας, με την οποία συνεργάζεται ανεβάζοντας παραστάσεις στις Σκηνές του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας.


Σημαντικοί Ρόλοι που ερμήνευσε με το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας

Πρίγκιπας στο «Καρυοθραύστης», Πακ στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», Σολίστ στο «Σουίτα για χορό», Κύριο αγόρι στο «Etudes», Πρώτος ναύτης στο «Fancy Free», Otto στο «Lifeguards of Amager», Pas de trois στο «La Ventana», Πρώτη variation στο «Napoli», Fool στο «Η Λίμνη των Κύκνων», «Duet in Earth», «Man in Lost on Slow», Blue Bird στο «Η Ωραία Κοιμωμένη» και Hank στο «Come Fly Away»

Άλλοι σημαντικοί ρόλοι

Με το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας ο Tim Matiakis έχει ερμηνεύσει πολλούς κύριους και σολίστ ρόλους σε μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: ανδρικός σόλο ρόλος στο «Push Comes to Shove», Benno pas de trios και Court Jester στο «Swan Lake», Mercutio, Benvolio και mandolin solo στο «Romeo and Juliet», Peter στο «The Nutcracker», Peasant pas de deux στο «Giselle», Beggar Chief στο «Manon».

Με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου έχει ερμηνεύσει τους εξής ρόλους: Mercutio στο «Romeo and Juliet», Bronze Idol Magdaveya στο «La Bayadére», Court Jester, Evil Stepsister στο «Cinderella» και Beggar Chief στο «Manon». Επίσης με το Royal Ballet έχει ερμηνεύσει σόλο ρόλους σε μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: «Sinfonietta», pas de six στο «Giselle», «Symphony in C», «The Judas Tree» και «Song of the Earth».

Έργα διάσημων χορογράφων

Ο Tim Matiakis έχει χορέψει και σε άλλα έργα χορογραφημένα από διάσημους χορογράφους συμπεριλαμβανομένων των: Lost on Slow (Jorma Elo), Round About Tim (Jorma Elo), The Wanderers (Christopher Wheeldon), Air (Jo Stømgren), Uncontaminated (Jacopo Godani), Qualia (Wayne Mc Gregor), Earth (Jorma Uotinen), Nine out of (Tim Rushton) και πολλά άλλα.

Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις

1995: Βραβείο Ταλέντου στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Helsinki

1996: Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Scandinavian στη Μόρα της Σουηδίας

1997: Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Eurovision της Σουηδίας για Νέους Χορευτές

Βραβείο Mariane Orlando

Βραβείο Ellen Rasch

Υποτροφία Carina Ari

2002: Βραβείο Philip Morris Ballet Flower

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ