Ολα τα σενάρια για τη Γαλλία: Ο «γυμνός βασιλιάς» Ολάντ, ο φόβος για εκλογές και η Μαρίν Λε Πεν - iefimerida.gr

Ολα τα σενάρια για τη Γαλλία: Ο «γυμνός βασιλιάς» Ολάντ, ο φόβος για εκλογές και η Μαρίν Λε Πεν

Ολα τα σενάρια για τη Γαλλία: Ο «γυμνός βασιλιάς» Ολάντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «σκοτεινά» πολιτικά νερά βρίσκεται, πλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από την απαίτησή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Μανουέλ Βας, μετά και την σκληρή κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, Αρνό Μοντεμπούρ.Το φάντασμα των εκλογών πάνω από τα Ηλύσια Πεδία

Ο πρόεδρος της χώρας είναι απομονωμένος, ενώ ο γαλλικός Τύπος τον ονομάζει «γυμνό βασιλιά» με ολόκληρη, σχεδόν την αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών να τον επικρίνει για την συντηρητική του στροφή.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βλας καλείται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία και θα ανακοινωθεί αύριο, ωστόσο, οι φωνές κατά του προέδρου πληθαίνουν.

Στο εσωτερικό του κόμματος οι αντιδράσεις πληθαίνουν και δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα οι σοσιαλιστές βουλευτές να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο εντός του κόμματος που αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει τον Ολάντ να προσφύγει στις κάλπες με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο 17%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ παρά τις όποιες κινήσεις και μεταρρυθμίσεις η οικονομική κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται.

Πολιτικοί αναλυτές της χώρας επισημαίνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει παγιδευμένος από τις επιλογές του, ενώ, τα έχει «σπάσει» τόσο με τους αριστερούς εντός του κόμματός του, αλλά και κόμματα της Αριστεράς, τα οποία με τη στάση τους τον βοήθησαν να κερδίσει την προεδρία.

Ηδη η πρώην υπουργός Πολιτισμού με επιστολή της στον Ολάντ του γνωστοποιεί πως δεν επιθυμεί τη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα επειδή εκείνος έχει κόψει κάθε επαφή με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

Σημειωτέον ότι για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 289 έδρες και οι σοσιαλιστές έχουν 291, συνεπώς, σε περίπτωση που ο Ολάντ προκηρύξει βουλευτικές εκλογές ίσως αναγκαστεί να συγκυβερνήση με το συντηρητικό κόμμα ή ακόμη και την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λε Πεν. Η κόρη του Ζαν Μαρι Λε Πεν ανακηρύχθηκε μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών και συνεχίζει να κρατάει πολύ υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Πυρ ομαδόν από πολιτικούς

Βουλευτές της δεξιάς εξαπέλυσαν επίθεση στους Σοσιαλιστές για την κυβερνητική κρίση, αλλά και για τις πολιτικές που ακολουθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ενώ η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρί Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Στήριξη από Μέρκελ: Κάνει πολύ γενναία βήματα

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, αφού πρώτα αποθέωσε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν, προσέφερε και τη στήριξή της στον πρόεδρο Ολάντ.

Χαρακτηριστικά η καγκελάριος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας «κάνει πολύ γενναία βήματα», αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί τονίζοντας ότι «αυτό είναι ζήτημα της Γαλλίας».

Νέο χτύπημα από τον Μοντεμπούρ: Θέλω να ανακτήσω την ελευθερία μου

Εμμένει στην σκληρή του στάση απέναντι στον πρόεδρο ο Ολάντ, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του τόνισε «Θέλω να ανακτήσω την ελευθερία μου.

«Οι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων (. . .) είναι ένας οικονομικός παραλογισμός καθώς, αφού καταπνίγουν την ανάπτυξη, δεν επιτυγχάνουν τους ίδιους τους στόχους τους, εξαιτίας της μείωσης της δραστηριότητας», επέμεινε ο Μοντεμπούρ σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στο υπουργείο του.

«Το απόγευμα πληροφόρησα τον πρωθυπουργό ότι, εάν θεωρεί ότι έσφαλλα, εάν πιστεύει ότι οι πεποιθήσεις μου αντίκεινται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, τότε σε αυτή την περίπτωση θεωρώ απαραίτητο να με αφήσει να φύγω», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ