Πέντε τρικ για να ξεγελάσετε τον «ιπτάμενο εφιάλτη» του τζετ λαγκ - iefimerida.gr

Πέντε τρικ για να ξεγελάσετε τον «ιπτάμενο εφιάλτη» του τζετ λαγκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ο «ιπτάμενος εφιάλτης». Προκαλεί αϋπνία, πονοκεφάλους ακόμα και διαταραχές γαστρεντερικής φύσεως. Είναι το τζετ λαγκ, η διαταραχή που εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος νομίζει ότι είναι, για παράδειγμα, πρωί, αλλά εξαιτίας του αεροπορικού ταξιδιού σε άλλη ζώνη ώρας είναι απόγευμα. Το βιολογικό ρολόι τρελαίνεται, και πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία και να συνέλθει τελείως όποιος το έχει υποστεί.
Όμως, δεν είναι αναπόφευκτο, αφού οι επιστήμονες, όπως σημειώνουν «Τα ΝΕΑ σαββατοκύριακο» έχουν καταλήξει σε κάποια χρήσιμα... τρικ που βοηθούν τους ταξιδιώτες. Ιδού κάποια από αυτά:

Αλλάξτε πριν από το ταξίδι τις ώρες ύπνου και φαγητού
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε δυτικά, μετακινήστε για αργότερα τα γεύματα και την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο. Αντίστοιχα, αν θα ταξιδέψετε ανατολικά, φροντίστε να τρώτε νωρίτερα, να πέφτετε για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνάτε, τι άλλο, νωρίτερα.

Φροντίστε για καλή ενυδάτωση
Να πίνετε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό), πριν, στη διάρκεια και μετά την πτήση. Πρέπει να αποφεύγετε καφέ και αλκοόλ γιατί προκαλούν αφυδάτωση και διαταραχές στον ύπνο.

Μείνετε νηστικοί
Αν μπορείτε να αντέξετε τη νηστεία, δοκιμάστε να μην φάτε τίποτα πριν απογειωθεί το αεροπλάνο αλλά ούτε και στη διάρκεια της πτήσης. Καταναλώστε φαγητό αμέσως μετά την προσγείωση και μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Προσέξτε τι θα φάτε
Εάν πρέπει να κοιμηθείτε σύντομα μετά τη άφιξή σας στον προορισμό σας να καταναλώσετε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι). Αν όμως πρέπει να μείνετε ξύπνιοι, προτιμήστε γεύμα με καλής ποιότητας πρωτεΐνες (ψάρι με λαχανικά π.χ.). Αποφύγετε τα λιπαρά γιατί μπορεί να καθυστερήσουν την προσαρμογή στην τοπική ώρα.

Ταξιδέψτε νωρίτερα
Αν το ταξίδι είναι επαγγελματικό ή για κάποιο λόγο πρέπει να είστε σε... άριστη κατάσταση όταν φτάσετε στον προορισμό σας, ταξιδέψτε μια-δυο μέρες νωρίτερα, για να έχετε το χρόνο να συνέλθετε μέχρι την «μεγάλη μέρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ