Τι λέει ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά - iefimerida.gr

Τι λέει ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του σπουδαίου φιλολόγου και καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Αν τα όρια της γλώσσας είναι πράγματι τα όρια του κόσμου, ο Εμμανουήλ Κριαράς μας έμαθε πώς να τα αναγνωρίσουμε και πώς να τα εκτείνουμε. Ένας υπέροχος δάσκαλος και διανοητής που μας αφήνει το ανεκτίμητο Λεξικό του μαζί με μαθήματα σκέψης και ζωής. Το βάθος του στοχασμού του δεν τον απομάκρυνε αλλά τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στους πολλούς, στους οποίους προσέφερε τη σοφία του με τρυφερότητα και απλότητα».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας: «Αξίζει να ανατρέξουμε ξανά στο λόγο του, προφορικό και γραπτό, για να βρούμε λέξεις και ιδέες με διαχρονική δύναμη».

Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή εκφράζει με δήλωσή του και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως εμβληματική προσωπικότητα του επιστημονικού και δημόσιου βίου της χώρας, με μεγάλη προσφορά στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.

«Καθηγητής της Φιλοσοφίας, ο Εμμανουήλ Κριαράς σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του δύο αιώνες πνευματικών και πολιτικών αγώνων, διδάσκοντας ήθος και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, διατήρησε μέχρι τέλος τη διαύγεια και την ικανότητά του να ξεχωρίζει το Καλό από το Κακό, προσφέροντας γνώσεις, εμπειρία και ψύχραιμο λόγο μέχρι την τελευταία ημέρα μιας ζωής της οποίας τη μεγάλη διάρκεια αξιοποίησε υπέρ της πατρίδας του» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η απώλεια του Ε. Κριαρά μας γεμίζει θλίψη. Ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο. Η τεράστια συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την καθιέρωση της δημοτικής τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους και ερευνητές. Η αγάπη του για τη νεοελληνική γλώσσα και η αφοσίωσή του στην παιδεία και την έρευνα αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ

«Η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρος της, Φώτης Κουβέλης αποχαιρετούν τον Εμμανουήλ Κριαρά. Με το θάνατο του τα ελληνικά γράμματα χάνουν μια εμβληματική φυσιογνωμία» τονίζει η σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας: «Ο μεγάλος φιλόλογος και καθηγητής που έφυγε πλήρης ημερών, υπήρξε μέχρι τέλους για μας πηγή γνώσης και αστείρευτης αισιοδοξίας. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου

«Ο Εμμανουήλ Κριαράς, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα. Η μεγάλη αγάπη του για τα γράμματα, το ήθος του, η εντιμότητά του, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπιζε και τις πιο δύσκολες στιγμές, αποτελούν μερικά μόνον από τα στοιχεία που προσδιόριζαν τον χαρακτήρα του», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν κάτι περισσότερο από διανοούμενος, αλλά και πάντα ενεργός και με μεγάλη αγάπη για τους νέους πανεπιστημιακός δάσκαλος», ότι «ήταν από τους λίγους εκείνους φάρους που δίδασκαν την αλήθεια και τη σημασία της για την κοινή μας ζωή».

Στην Κρήτη η κηδεία

Σημειώνεται ότι ο Εμμανουήλ Κριαράς θα ταφεί στη γενέτειρά του, τα Χανιά της Κρήτης, «επιστρέφοντας» έπειτα από 108 χρόνια πλήρους ζωής. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (η σορός θα βρίσκεται εκεί από τις 11 πμ), από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, η σορός του θα μεταφερθεί και θα ενταφιαστεί την Τετάρτη στο Κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την τελευταία συνέντευξη του Εμ. Κριαρά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ