Αλλα 4 προϊόντα στη δίνη του εμπάργκο -Στη λίστα, μήλα, ακτινίδια, πορτοκάλια και φράουλες - iefimerida.gr

Αλλα 4 προϊόντα στη δίνη του εμπάργκο -Στη λίστα, μήλα, ακτινίδια, πορτοκάλια και φράουλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη είναι η λίστα των Ελληνικών προϊόντων που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του Ρωσικού εμπάργκο και όπως φαίνεται η επιπτώσεις στις εξαγωγές των ροδάκινων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μήλα, ακτινίδια, πορτοκάλια και φράουλες είναι τα προϊόντα τα οποία στη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών θα υποστούν πλήγμα από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν.

Το εμπάργκο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» θα υπερτροφοδοτήσει κάποιες ευρωπαϊκές αγορές με αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες εντός ΕΕ με μεγάλη αγροτική παραγωγή.

Αυτό ακριβώς φοβούνται ότι θα συμβεί με τα μήλα, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου. Μπορεί η Ελλάδα να μην κάνει εξαγωγές μήλων στη Ρωσία, ωστόσο το πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή μηλών θα επέλθει με έμμεσο τρόπο.

Έναν μήνα αργότερα μετά το μήλο, σειρά παίρνει το ακτινίδιο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου. Οι επιπτώσεις για την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές θα είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται για το Νο1 σε αξία αγροτικό προϊόν που εξάγει η χώρα μας στη Ρωσία.

Στην ίδια ακριβώς θέση με τα ελληνικά θα βρεθούν και τα πορτοκάλια στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα μπορεί να μην εξάγει σημαντικές ποσότητες πορτοκαλιών στη Ρωσία, ωστόσο οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ποσοτήτων που εξάγουν Ιταλοί και Ισπανοί στη Ρωσία θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την εγχώρια παραγωγή.

Επόμενος σταθμός στο χρονικό τής εν εξελίξει κρίσης θα είναι ο Γενάρης του 2015, με την έναρξη της συγκομιδής φράουλας, που παράγεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

Το πλήγμα για την ελληνική νωπή φράουλα θα είναι τεράστιο, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας παραγωγής, που αγγίζει το 50% σε όγκο και τα 24 εκατομμύρια ευρώ σε αξία, οδεύει προς Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ