Πως βλέπουν τα διεθνή μέσα τη συγχώνευση Alpha-Eurobank - iefimerida.gr

Πως βλέπουν τα διεθνή μέσα τη συγχώνευση Alpha-Eurobank

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συγχώνευση Alpha-Bank-Eurobank φαίνεται πως αλλάζει το κλίμα, μια και την ίδια ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών απογειώθηκε, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν άρθρα με θετικά σχόλια και αισιόδοξες προβλέψεις για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να γίνει η συγχώνευση έως το τέλος του έτους και το ενιαίο σχήμα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του 2012. επισημαίνουν δε ότι είναι η πρώτη κίνηση σε μια αναμενόμενη επιχειρηματική δρατηριότητα στην Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι πρόκειται για φιλική συγχώνευση, με στόχο τη δημιουργία μιας τράπεζας - σημείου αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ΝΑ Ευρώπη και επισημαίνεται ότι η Alpha Bank, που θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές τράπεζες της Ελλάδας, είναι ισχυρότερη στην επιχειρηματική τραπεζική, ενώ η Eurobank ειδικεύεται στη λιανική τραπεζική.

Το βρετανικό πρακτορείο BBC δημοσιεύει σήμερα άρθρο με τίτλο "Το Κατάρ στηρίζει τη συγχώνευση ελληνικών τραπεζών". Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, Λίο Κέλιον, η συγχώνευση και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καταστήσουν τις τράπεζες λιγότερο ευάλωτες απέναντι στην τραπεζική κρίση στην Ελλάδα.

Στο Bloomberg, ο αναλυτής της UBS AG στο Λονδίνο, Αλέξανδρος Κύρτσης, εκτιμά ότι "οποιαδήποτε συγχώνευση μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών και η συνεπαγόμενη ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, τις εποπτικές αρχές και τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής".

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, έχουν ασκήσει πιέσεις προς τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να συστήσουν ισχυρότερους ομίλους που θα αντέξουν στην κρίση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να στερέψει η αγορά από κεφάλαια, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται πλέον απόλυτα από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση, ενώ εάν συγχωνευτούν θα σχηματίσουν ισχυρότερους ομίλους με πιο ισχυρούς ισολογισμούς, καλύτερη διαχείριση του κόστους και μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο France24 μιλά για "μια συγχώνευση που θα απογειώσει το κλίμα στην αγορά αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank".

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο από τον τραπεζικό χώρο, το Κατάρ θα κατέχει σημαντικό μερίδιο στο νέο τραπεζικό σχήμα. Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα έχει επιβαρύνει το κλίμα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει τεράστια έκθεση στο δημόσιο χρέος, εξηγεί το France24.

Όσο για το Reuters, εκτιμά ότι η συμφωνία θα πυροδοτήσει περαιτέρω κινήσεις στην τραπεζική αγορά.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ