Ο Ομπάμα ήξερε για τον Φόλεϊ -Οι Τζιχαντιστές είχαν ζητήσει λύτρα, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τα δώσουν - iefimerida.gr

Ο Ομπάμα ήξερε για τον Φόλεϊ -Οι Τζιχαντιστές είχαν ζητήσει λύτρα, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τα δώσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν αναπάντεχη η σοκαριστική εκτέλεση του Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντσιτές; Βρέθηκαν οι ΗΠΑ εξ απήνης;; Όπως αποκαλύπτει η GlobalPost, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Άπαντες γνώριζαν πως η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο.

Οι τζιχαντιστές είχαν κάνει κοινωνούς των προθέσεών τους, με ένα e-mail, τους οικείους του Φόλεϊ, αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας τους μάλιστα λύτρα. Αυτό αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost, Φίλιπ Μπαλμπόνι.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν κράτησε πολύ, όπως υποστήριξε ο ίδιος και μετά από μήνες σιωπής το βράδυ της 13ης Αυγούστου, η οικογένεια του δημοσιογράφου έλαβε την προειδοποίηση ότι «ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».

Η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες Αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια ώστε να σταλεί στους τζιχαντιστές μια απάντηση με την οποία ικέτευαν για έλεος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο Φόλεϊ.

Ο Ομπάμα ήξερε για τον Φόλεϊ -Οι Τζιχαντιστές είχαν ζητήσει λύτρα, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τα δώσουν  | iefimerida.gr 0

Έξι ημέρες αργότερα, αναρτήθηκε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ από έναν μασκοφόρο μαυροντυμένο άντρα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. «Από τη σύλληψή του, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του στην οικογένειά του και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.

Ο Φόλεϊ ήταν ένας από τα δεκάδες δημοσιογράφους που απήχθησαν στη Συρία στη διάρκεια των τρεισήμισι ετών του εμφυλίου πολέμου. Τα ονόματα όλων των απαχθέντων δεν έχουν γίνει γνωστά είτε γιατί αυτό ζήτησαν οι οικογένειές τους, είτε κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ειδησεογραφικών οργανισμών για τους οποίους εργάζονται.

Η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι έχει τεκμηριώσει πλέον ότι 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από το 2011, εκ των οποίων οι 65 μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον ελευθερώσουν

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν "αυτό το καλοκαίρι" μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος, την επομένη της μετάδοσης ενός βίντεο που δείχνει την εκτέλεση του Τζέιμς Φόλεϊ.

"Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο πρόεδρος (Ομπάμα) έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία", εξηγεί σε ανακοίνωση η Λάιζα Μόνακο, η κύρια σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

"Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας", συνεχίζει.

Όμως η επιχείρηση αυτή απέτυχε "επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες" στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληροφορίες που είχαν οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση αυτή.

Ομπάμα: Καρκίνος το ισλαμικό κράτος

Μια ημέρα μετά τον φρικτό αποκεφαλισμό του Φόλεϊ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλισαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο χαρακτηρίζοντάς τους «έναν καρκίνο».

«Ολόκληρος ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από τη στυγνή δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ» είπε ο Ομπάμα, που έκανε δηλώσεις μια ημέρα αφότου οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «θα αφαιρέσουμε αυτόν τον καρκίνο προκειμένου να μην εξαπλώνεται».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι τηλεφώνησε στην οικογένεια του δημοσιογράφου για να εκφράσει τα συλληπητήριά του.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ως προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον αλλά ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν «αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε άλλωστε ότι οι ΗΠΑ θα είναι «σε συνεχή επαγρύπνηση και (θα είναι) αμείλικτες» συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι μια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.

«Το Ισλαμικό Κράτος δε μιλά εξ ονόματος καμιάς θρησκείας. Καμιά θρησκεία δεν λέει να σφαγιάζονται αθώοι. Η ιδεολογία τους είναι ρηχή» διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ