Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Λούλα, σοσιαλίστρια και οικολόγος και είναι η μόνη προσωπικότητα που μπορεί να απειλήσει την νυν πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Σήμερα 56 ετών, η Μαρίνα Σίλβα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά από μια τραγωδία: το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή στον υποψήφιο των σοσιαλιστών Εντουάρντο Κάμπος, της άνοιξε το δρόμο για την προεδρία. Ο χαμός του 49χρονου πολιτικού, ο οποίος ανήκε σε μεγάλη πολιτική οικογένεια της Βραζιλίας, προκάλεσε μεγάλο σοκ στη χώρα, αν και οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν ελπίδες να εκλεγεί.
Με τον θάνατό του η Μαρίνα Σίλβα έγινε αναμφισβήτητη υποψήφια πρόεδρος. Παράδοξο, γιατί δεν ανήκει ακριβώς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βραζιλίας και μόλις πρόσφατα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Κάμπος, μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε να δημιουργήσει το δικό της κόμμα.

Κόρη χωρικών, η Μαρίνα Σίλβα έμαθε γράμματα σε ηλικία 16 ετών και έχει μια παράξενη διαδρομή.

Η Μαρίνα Σίλβα μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο δάσος του Αμαζονίου, μαζί με τα δέκα αδέλφια της. Παιδί ακόμη, προσεβλήθη από ελονοσία και ηπατίτιδα, αλλά επιβίωσε. Στα 16 της έμεινε ορφανή και μετακόμισε στην πόλη, όπου άρχισε να εργάζεται ως υπηρέτρια.

 Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0
 Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Σπούδασε ιστορία -Ξεγέλασε το θάνατο πολλές φορές


Παράλληλα κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Ιστορία. Μεγαλώνοντας ανέπτυξε έντονη ακτιβιστική δράση ενάντια στην αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου και υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών. Δέχτηκε απειλές για τη ζωή της από τους μεγαλοκτηματίες. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δει τον φίλο και συναγωνιστή της Τσίκο Μέντες να δολοφονείται. Η ίδια ωστόσο επιβίωσε.

 Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της 56χρονης και που την πριμοδοτεί με πόντους δημοφιλίας είναι η πορεία της εκτός πολιτικής, από τα δάση του Αμαζονίου έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (όπου μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα κλέβοντας μέρος από τη λάμψη της Ρούσεφ), καθώς και η ικανότητά της να ξεγελάει τον θάνατο, όπως σημειώνουν οι «Financial Times»
Μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Μαρίνα Σίλβα επρόκειτο να ανέβει μαζί με τον Εντουάρντο Κάμπος στο ιδιωτικό τζετ που θα τον μετέφερε από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις νότιες ακτές του Σάο Πάολο. Την τελευταία στιγμή ωστόσο άλλαξε σχέδια και για ακόμη μία φορά... ξεγέλασε τον θάνατο, καθώς το αεροσκάφος συνετρίβη με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους.

Με το λευκό πουκάμισο ο Εντουάρντο Κάμπος

 Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

O Λούλα θρηνεί στην κηδεία του Κάμπος

 Μαρίνα Σίλβα, η δυναμική ακριβίστρια που θέλει να γίνει πρόεδρος της Βραζιλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Πρώην υπουργός και ακτιβίστρια


Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Λούλα, μεταξύ 2003 και 2008, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και από το Εργατικό Κόμμα, εκτιμώντας ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα της για το δάσος του Αμαζονίου. Στις εκλογές του 2010 ήταν υποψήφια πρόεδρος με το κόμμα των Οικολόγων και πήρε 16%, ένα απρόσμενο σκορ το οποίο υποχρέωσε την Ντίλμα Ρουσέφ να πάει σε δεύτερο γύρο.

Από τότε η Μαρίνα Σίλβα ίδρυσε ένα Δίκτυο Βιωσιμότητας, ένα οικολογικό ρεύμα το οποίο ήλπιζε ότι μια μέρα θα μεταμόρφωνε σε πραγματικό κόμμα. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή ηγέτη Εντουάρντο Κάμπος, αφού εκτιμούσε ότι βρισκόταν κοντά στις αρχές της.

Η Σίλβα αποτελεί πραγματική απειλή για την Ρουσέφ, τόσο για την τύχη του Κάμπος όσο και για το γεγονός ότι ανήκει στην Ευαγγελική εκκλησία, ένα υπολογίσιμο μέγεθος στη Βραζιλία. Το τελευταίο στοιχείο μάλιστα προκαλεί ενόχληση στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος, ειδικά για τις θέσεις που εκφράζει για την έκτρωση.

Μουντιάλ εναντίον Ρουσέφ

Η Ντίλμα Ρουσέφ μπαίνει τραυματισμένη στην προεδρική μάχη, μετά τις γιγαντιαίες διαδηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αυτές οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν εξαιτίας των φαραωνικών μέσων που διατέθηκαν για το Μουντιάλ αλλά και για τις εντολές της Fifa σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν οι αγώνες -με τραγικό μάλιστα τρόπο για την ομάδα της Βραζιλίας- αλλά άφησαν βαθιές πληγές στη χώρα που είναι δύσκολο να μετρηθούν.
Στην βραζιλιάνικη επιθεώρηση Epoca, ο διευθυντής ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων έγραφε πρόσφατα: «Αν τεθεί υποψήφια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Μαρίνα Σίλβα σε δέκα ημέρες θα έχει ξεπεράσει τα ποσοστά του Κάμπος». Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν τη Σίλβα στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ρουσέφ, με δυνατότητα να την κερδίσει στο δεύτερο γύρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ