Το πάθημα τους έγινε μάθημα - iefimerida.gr

Το πάθημα τους έγινε μάθημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πάθημα της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1997 στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου φαίνεται πως έγινε ... ένα καλό μάθημα. Για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (πυροσβεστική υπηρεσία, αυτοδιοίκηση και εθελοντές) αποδείχθηκαν πανέτοιμοι, την περασμένη Παρασκευή, όταν σήμανε συναγερμός, με τις πρώτες φλόγες στο Σέιχ Σου.

Άμεσα, όλοι ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να θέσουν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, υπό πλήρη έλεγχο τις εστίες της πυρκαγιάς, που απείλησε το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

Τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στον Κέδρινο Λόφο ήταν αρκετά για να ξυπνήσουν στους θεσσαλονικείς εφιαλτικές μνήμες. Όμως, από το καλοκαίρι του 1997 έως σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και οι εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων αποτέλεσαν «μπούσουλα», ώστε να αποφευχθεί μια τυχόν μεγάλη οικολογική καταστροφή.

«Η αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν άμεση. Βοήθησαν και οι εμπειρίες των προηγούμενων ετών. Εκτός από την πυροσβεστική υπηρεσία και την αυτοδιοίκηση- α' και β' βαθμού- και οι εθελοντές έδωσαν τη δική τους μάχη. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια δύσκολη ώρα, η κινητοποίηση των εθελοντών ήταν άμεση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Κοκολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, αρκετοί είναι οι λόγοι που βοήθησαν να τεθούν γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο οι εστίες της φωτιάς: «Η οργάνωση και ο συντονισμός όλων των φορέων είναι καλύτερος. Η πυροσβεστική έχει βελτιωθεί, έχουμε καινούρια καναντέρ και ελικόπτερα, ο εξοπλισμός είναι πιο σύγχρονος, ενώ βοηθάει η καθημερινή έκδοση του χάρτη επικινδυνότητας. Επιπλέον, έχει ευαισθητοποιηθεί και ο πολίτης. Το 2007, στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε 36 εθελοντικές οργανώσεις. Σήμερα, είναι 70, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των μελών. Σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι δεν έπνεαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι».

Στη βοήθεια των εθελοντών στάθηκε και ο επικεφαλής του τομέα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος, επισημαίνοντας σχετικά: «Είναι μια θλιβερή εικόνα να βλέπεις καμένα δέντρα. Ευτυχώς, αμέσως δραστηριοποιήθηκαν όλοι οι φορείς. Ήταν συγκινητική η προσπάθεια των εθελοντών, οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς στο χώρο του Σέιχ Σου, προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση».

Εκτός από την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, «συναγερμός» είχε σημάνει και πριν από λίγο καιρό (το βράδυ της 26ης Ιουνίου), όταν εντοπίστηκε εστία φωτιάς στο Σέιχ Σου. Και τότε, οι φλόγες τέθηκαν γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο.

Οι αρμόδιοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή ως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει ημερολογιακά στο τέλος του, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, «συνεχίζουμε και τους επόμενους μήνες με σηκωμένα μανίκια για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων...».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ