Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου - iefimerida.gr

Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με χειρουργικές κινήσεις συνεχίζουν τη δουλειά τους οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Το πότε θα αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο μεγαλοπρεπής τάφος παραμένει ένα ερώτημα χωρίς ακριβή απάντηση, αφού εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες καθώς η ανασκαφή γίνεται βήμα βήμα και οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στο ακριβώς επόμενο στάδιο από αυτό που βρίσκονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Capital.gr, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη τονίζει ακριβώς αυτό: Οτι οι εργασίες προχωρούν βήμα βήμα και ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας ώστε να μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του. Οπως λέει χαρακτηριστικά, η αφαίρεση πρέπει να γίνει πετραδάκι πετραδάκι ώστε να μην επηρεαστεί η στατικότητα του μνημείου.

Πάντως, από χθες και έπειτα από ένα τριήμερο ανάπαυλας, οι αρχαιολόγοι έπιασαν ξανά δουλειά. Μάλιστα, επιστρατεύτηκε και ειδικός γερανός για να απομακρύνει τις πλάκες που υπάρχουν γύρω από τις σφίγγες. Η όλη προσπάθεια γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ζημιά στις πέτρες. Οταν αφαιρεθούν, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα δουν καθαρά ένα τμήμα του ταφικού θαλάμου.

Οι δουλειά των αρχαιολόγων γίνεται με χειρουργικές κινήσεις. Η έρευνα προχωρά εκατοστό εκατοστό αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ηδη έχει έρθει στο φως ο ταφικός περίβολος, 13 σκαλοπάτια και οι ακέφαλες και με κομμένα φτερά σφίγγες στην πύλη του. Πίσω από τις σφίγγες υπάρχει όγκος χώματος και παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση μεταξύ τους έξι με εφτά μέτρα. Οι εργασίες των αρχαιολόγων τώρα, επικεντρώνονται στα έργα υποστύλωσης του πρώτου τοίχου για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας.

Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου | iefimerida.gr 0
Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου | iefimerida.gr 1
Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου | iefimerida.gr 2

Οργιο φημών

Στο μεταξύ καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης και η αγωνία όλων μεγαλώνει, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει και το επακόλουθο όργιο φημών.

Ετσι χθες, διαδόθηκαν πληροφορίες για μετακίνηση των σφιγγών, κάτι το οποίο διαψεύστηκε, αλλά και για το εντυπωσιακό δάπεδο με τους ρόμβους που υπάρχει στην είσοδο. Συγκεκριμένα, πληροφορίες ήθελαν τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν τις δύο ακέφαλες σφίγγες από το σημείο προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού με μια λιτή ανακοίνωση διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Οσον αφορά το ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου όντως υπάρχει και μάλιστα μπορεί να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Τέλος, όσον αφορά το πόσοι τάφοι μπορεί να υπάρχουν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πριν από ένα χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξέρει το τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Είναι τρεις οι τάφοι; Ή είναι ένας και ο υπόλοιπος χώρος απλώς περιλαμβάνει άλλα κτίσματα στο πλαίσιο μιας ταφικής σύνθεσης; Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις αφού οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου. Ετσι, για να λάβει κανείς σαφείς και ασφαλείς απαντήσεις θα πρέπει να περιμένει να προχωρήσει η ανασκαφή.

Καργάκος: Πρόκειται για μνημείο ανδρός

Πάντως, σήμερα ο γνωστός ιστορικός Σαράντος Καργάκος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την σιγουριά του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αρχαία Αμφίπολη. «Εάν βρεθεί τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία και η Αρχαία Αμφίπολη συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην ερώτηση για το ποιος ή ποιοι πιστεύει ότι είναι θαμμένοι στο μνημείο, όπου βρίσκονται τρεις ταφικοί θάλαμοι, ο κ. Καργάκος εκτιμά ότι δύσκολα ένα τέτοιο μνημείο να φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη και την Ολυμπιάδα, δεδομένου του άσχημου τέλους που είχαν και οι τρεις. Η μόνη βεβαιότητα που εξέφρασε ήταν αυτή ότι πρόκειται για μνημείο το οποίο ανεγέρθη για άνδρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ