ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ καταδικάζουν την επίθεση χρυσαυγιτών στο Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ καταδικάζουν την επίθεση χρυσαυγιτών στο Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά

ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση χρυσαυγιτών και τους βανδαλισμούς στο 14ο και 15ο Γυμνάσιο και στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.Με αιχμηρές ανακοινώσεις τους τα κόμματα της Αριστεράς καταγγέλλουν την επίθεση και στέλνουν μήνυμα κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Δρίτσας: Δεν περνά η ναζιστική τρομοκρατία

Σαφείς αναφορές στην μαύρη επέτειο του «Μπλόκου της Κοκκινιάς» έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, καταδικάζοντας του βανδαλισμούς.

Αναλυτικά η δήλωση Δρίτσα:

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο

17 Αυγούστου 1944. Μπλόκο της Κοκκινιάς. Δύο μήνες πριν την απελευθέρωση κουκουλοφόροι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών Ναζί με αρχηγό τον Μπουραντά υποδεικνύουν Έλληνες πατριώτες, εργάτες, πρόσφυγες, αντιστασιακούς ΕΑΜιτες για να εκτελεστούν επί τόπου από τα γερμανικά τάγματα κατοχής.

Εβδομήντα χρόνια μετά, σύγχρονοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, απόγονοι ιδεολογικοί και πολιτικοί των Μπουραντάδων, στην ίδια περιοχή, χίλια περίπου μέτρα από το χώρο της εκτέλεσης χτυπούν μέσα στη νύχτα στην Παλιά Κοκκινιά. Χτυπούν το σχολικό συγκρότημα του 14ου Γυμνασίου και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Χτυπούν, ίσως και σε αντιπερισπασμό, δύο μέρες πριν από την επέτειο του Μπλόκου, που δεν την αντέχουν.

Ο λαός του Πειραιά, της Νίκαιας, της Κοκκινιάς ξέρει καλά από προσφυγιά, από ανθρώπινο πόνο και από αγώνα για επιβίωση με αξιοπρέπεια. Ξέρει καλά από αλληλεγγύη και αντίσταση. Γι΄ αυτό ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ανθρωπιά, ελευθερία, δημοκρατία, μόρφωση, προκοπή και δημιουργία.

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά πάνω από δέκα χρόνια βήμα - βήμα, χάρις στην ακούραστη εθελοντική δουλειά δεκάδων ανθρώπων, κυρίως εκπαιδευτικών, έχει αναδειχθεί σε υποδειγματικό εργαστήριο αλληλεγγύης, παιδείας και πολιτισμού. Υπόδειγμα απόλυτα συμβατό με τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες αξίες του λαού της Κοκκινιάς.

Η θρασύδειλη επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής έπεσε ήδη στο κενό. Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και το 14ο Γυμνάσιο δεν είναι μόνα τους.

Έχουν την αναγνώριση, το σεβασμό και τη στήριξη των λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της πειραιώτικης κοινωνίας. Αταλάντευτη βέβαια η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και από το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας.

Είναι θετικό - και πρέπει να το επισημάνουμε - ότι η κινητοποίηση της ηγεσίας και των δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά και του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων ήταν άμεση. Ζητάμε να φτάσει μέχρι τέλος η αστυνομική και η δικαστική έρευνα. Οι δράστες της διάρρηξης, των βανδαλισμών και των κλοπών να αποκαλυφθούν και να δικαστούν.

Στον Πειραιά και στην Κοκκινιά δεν περνά η ναζιστική τρομοκρατία των σύγχρονων Μπουραντάδων».

ΚΚΕ: Οι ρατσιστικές πρακτικές και αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν

«Οι ρατσιστικές πρακτικές και οι αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν και να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη και λαϊκό άνθρωπο», απαντά η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

«Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πρακτικές, που τις συνοδεύουν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «είναι όπλο του κεφαλαίου για να διαιρεί τους εργάτες και να τους κρατά υποταγμένους και πάμφθηνους, για να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία».

Απάντηση, τονίζει το ΚΚΕ, σε αυτά τα φαινόμενα είναι η καθημερινή στάση και δράση, του λαού και της νεολαίας του Πειραιά, τους οποίους καλεί «να δώσουν μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, πολιτικών προγόνων των χρυσαυγιτών, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».

ΔΗΜΑΡ: Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας

Η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά της, καταδικάζει την επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, τονίζοντας ότι «για την διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων πρέπει να επιληφθεί αποφασιστικά η δικαιοσύνη» ενώ σημειώνει ότι «καταδεικνύεται πλέον η ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού οπλοστασίου με ένα σύγχρονο και επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

«Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί συντελούν ένα αξιέπαινο έργο για τους μετανάστες το οποίο πρέπει να συνεχισθεί. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, της ναζιστικής ιδεολογίας και την εκρίζωση του δικτύου της Χρυσής Αυγής οφείλει να είναι διαρκής και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι αντιστοίχως μεγάλες με τις προσδοκίες της κοινωνίας. O ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ