Τα «καυτά» θέματα του φθινοπώρου -Αξιολόγηση στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και απολύσεις - iefimerida.gr

Τα «καυτά» θέματα του φθινοπώρου -Αξιολόγηση στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και απολύσεις

Τα «καυτά» θέματα του φθινοπώρου -Αξιολόγηση στο Δημόσιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θερμόμετρο μπορεί να ανεβαίνει ψηλά τον Αύγουστο, αλλά για την κυβέρνηση τα «καυτά» θέματα θα έρθουν το φθινόπωρο. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο, το νέο μισθολόγιο αλλά και οι 6.500 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος με την έλευση της Τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να καταρτιστεί και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά την αξιολόγηση αλλά και το νέο μισθολόγιο.

Το «καυτό» θέμα της αξιολόγησης τον τελευταίο μήνα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τελικά το θέμα λύθηκε, με προσθήκες που εκτόνωσαν την ένταση, αλλά το θέμα εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας- όπως σημειώνει η «Καθημερινή»- καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται να συζητηθεί η κύρια προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. Μέχρι τότε το ΣτΕ έχει αποφανθεί με προσωρινή διαταγή ότι η αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά.

Το προσχέδιο του νομοθετικού πλαισίου για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα ισχύσει στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2015, θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών να επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

Κεντρικός άξονας των αλλαγών θα είναι η διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το δημοσιονομικό κόστος.

Νέα δεδομένα όμως θα έρθουν και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα συνδεθούν με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης «μπόνους» στους «άριστους» και αποδοτικούς.

Οι υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους συζητήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σε αυτή συμφωνήθηκε ότι η πλειονότητά τους θα πρέπει να προέλθει από επιόρκους, πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων αλλά και από τον συνυπολογισμό των περίπου 1.800 συμβασιούχων που απασχολούντο, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον βρίσκονται εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.

Πέραν αυτών των δεξαμενών, οι απολύσεις θα συμπληρωθούν από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, καθώς και από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ