Oι ΗΠΑ έσπασαν την πολιορκία των Γεζίντι -Θα συνεχίσουν τις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους - iefimerida.gr

Oι ΗΠΑ έσπασαν την πολιορκία των Γεζίντι -Θα συνεχίσουν τις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολιορκία που ζούσαν τις τελευταίες ημέρες οι Γεζίντι στο όρος Σιντζάρ, από τους τζιχαντιστές, «λύθηκε». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα, με τις επιδρομές τους οι ΗΠΑ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν αναζητήσει τη σωτηρία εκεί, υπό το φόβο των απειλών κατά της ζωής τους από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί μια αποστολή για την απομάκρυνση των εκτοπισμένων, ούτε να συνεχιστούν οι ρίψεις εφοδίων στην περιοχή. «Η κατάσταση στα βουνά έχει βελτιωθεί πολύ και οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας αφού χάρη στις ικανότητες και τον επαγγελματισμό των στρατιωτικών μας και τη γενναιοδωρία του λαού μας σπάσαμε την πολιορκία», είπε ο Ομπάμα ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές για την προστασία των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να ενωθούν για να απωθήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες. Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που είχαν σταλεί στο Ιράκ για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση θα αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, κατέληξε ο Ομπάμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, είχαν καταφύγει στο Σιντζάρ για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν αποκλεισμένοι επί πολλές ημέρες, χωρίς νερό ή τρόφιμα. Ορισμένες οικογένειες έφυγαν κατόπιν για τη Συρία ή κατευθύνθηκαν προς το Ιρακινό Κουρδιστάν που από τις αρχές του μήνα φιλοξενεί ήδη τουλάχιστον 200.000 εκτοπισμένους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ