Η ψύχωση του Twitter -Κι όμως, γυναίκα νοσηλεύθηκε εξαιτίας αυτής της «ασθένειας» - iefimerida.gr

Η ψύχωση του Twitter -Κι όμως, γυναίκα νοσηλεύθηκε εξαιτίας αυτής της «ασθένειας»

Η ψύχωση του Twitter -Κι όμως
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοι αναγνωρίζουν στον εαυτό τους συμπτώματα... μανίας με τα social media κατά καιρούς. Φαίνεται όμως πως πλέον υπάρχει και ιατρική παραδοχή ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση. Τουλάχιστον το Twitter.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nervous and Mental Disease», μία πεντάδα γιατρών ανέπτυξαν τη θεωρία ότι η χρήση των social media μπορεί να «επιδεινώσει ή ακόμη και να προκαλέσει ψυχωσικά συμπτώματα» σε κάποιους ευάλωτους ασθενείς.

Οι επιστήμονες μάλιστα αναφέρουν την πραγματική περίπτωση μίας 31χρονης γυναίκας- την αποκαλούν Mrs C.- η οποία εισήχθη στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Charité-Universitätsmedizin στο Βερολίνο, όπου η ομάδα έχει την έδρα της.

Πριν υποστεί την κατάρρευση που οδήγησε την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η Mrs C δεν είχε δείξει ποτέ συμπτώματα ψύχωσης ή άλλης διαταραχής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός της, πριν από περίπου ένα χρόνο έπαθε εμμονή με το Twitter. «Μερικές φορές περνούσε ώρες κάθε ημέρα διαβάζοντας και γράφοντας μηνύματα, παραμελώντας τις κοινωνικές της σχέσεις, ή ακόμη και τα γεύματα και τον ύπνο», αναφέρει η μελέτη.

Το πρώτο σύμπτωμά της ήταν πως πίστευε ότι ένας διάσημος ηθοποιός της απαντούσε μυστικά στο Twitter με κωδικοποιημένα μηνύματα. Μερικές εβδομάδες αργότερα άρχισε να πιστεύει ότι και μηνύματα άλλων χρηστών είχαν συμβολικό νόημα και μετά από δύο μήνες άρχισε να ανακαλύπτει τα ίδια σύμβολα στην πραγματική της ζωή, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας οργανισμός πίσω από όλα αυτά και άρχισε να έχει παραισθήσεις.

Μετά από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο υποχώρησαν τα συμπτώματα και έχασε το ενδιαφέρον της για το Twitter, δείχνοντας ότι δεν είχε άλλα σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους μελετητές, η δομή των social media μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους ανθρώπους που έχουν προδιάθεση στην ψύχωση ή αντιμετωπίζουν ήδη ψυχολογικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ