Reuters: Στην Ελλάδα γίνεται καθημερινός πόλεμος με τους μεσαζόντες -Τα κινήματα με τις πατάτες και το γάλα - iefimerida.gr

Reuters: Στην Ελλάδα γίνεται καθημερινός πόλεμος με τους μεσαζόντες -Τα κινήματα με τις πατάτες και το γάλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι είναι οι μεσάζοντες; Για το Reuters, αλλά και για την κοινή λογική, είναι τα... παράγωγα ενός αναποτελεσματικού και γραφειοκρατικού συστήματος που αντί να κόβει τα χέρια της διαφθοράς, τα ταΐζει.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης γάλακτος στη Λάρισα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ρίχνει φως στη δράση των μεσαζόντων στην Ελλάδα, αλλά και τις κινήσεις των πολιτών για να κόψουν το... κακό από τη ρίζα του.

Το ThesGala στη Λάρισα έχει επιτυχία. Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάς, γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία με τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, «οι άνθρωποι περιμένουν ακόμα και μισή ώρα στην ουρά για να αγοράσουν γάλα».

Σήμερα το ThesGala έχει επεκταθεί σε 14 σημεία πώλησης και σχεδιάζει να διπλασιάσει το δίκτυο μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη της Λάρισας, μέσα στο επόμενο έτος. Μπορεί οι πωλήσεις να καλύπτουν ένα μέρος της παραγωγής του συνεταιρισμού σε γάλα, ωστόσο δείχνουν πως η κρίση ωφέλησε την επιχειρηματικότητα και τις νέες ιδέες.

Το 2012, αναφέρει το άρθρο του Reuters, οι αγρότες της πατάτας άρχισαν να πουλούν τα προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές σε χώρους στάθμευσης έξω από τις πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα για αποκόψουν τα σούπερ μάρκετ.

Από τότε, οι κινήσεις έχουν επεκταθεί πέρα ​​από τις πατάτες - στην Κοζάνη στα βόρεια και την κεντρική πόλη του Βόλου, για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν συγκροτήθηκε ομάδες που πωλούν οτιδήποτε: από αλεύρι, μέχρι προϊόντα καθαρισμού.

«Έχουμε δει να αυξάνεται η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνεργασία στην Ελλάδα - αυτό πριν δεν είχαμε», σημειώνει η Φιόρι Ζαφειροπούλου, λέκτορας κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Αθήνα στο «City Unity College.

«Αυτό είναι το θετικό στοιχείο της οικονομικής κρίσης»

Από τη μεριά τους τα σούπερ μάρκετ δεν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους προσάπτονται και λένε πως η κρίση τα έχει χτυπήσει πάρα πολύ. Η εταιρεία Όλυμπος, επί παραδείγματι, λέει πως δεν απειλείται από το ThesGala, αντιθέτως χαιρετίζει τη νεωτερικότητα των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης.

Παρά τον πόλεμο με το γάλα που είχε προκύψει και σε κυβερνητικό επίπεδο, η τιμή του αυξήθηκε κατά 12% μέσα σε τέσσερα χρόνια, αναφέρει το Reuters, τη στιγμή που η κρίση έριξε τις τιμές σε άλλα προϊόντα.

Οι οικονομολόγοι σημειωνούν πως αυτό έχει να κάνει με τα υψηλά περιθώρια κέρδους από τους λιανοπωλητές και το υψηλό κόστος μεταφοράς και διανομής σε μια χώρα γεμάτη από βουνά και νησιά. Έτσι στο τέλος αυτοί που βγαίνουν χαμένοι είναι οι παραγωγοί.

Το άρθρο υπενθυμίζει τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα με τη... μάχη του γάλακτος και την ενδοκυβερνητική κρίση για το θέμα, αλλά και τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Την ίδια στιγμή το ThesGala μετράει επιτυχίες. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης, «θέλαμε πάνω από όλα να δείξουμε πως το γάλα μπορεί να πουλιέται πιο φθηνά στη χώρα μας». Αυτή η επιτυχία έχει δώσει το έναυσμα και σε άλλους παραγωγούς να πράξουν αναλόγως. Το σκεπτικό του απλού καταναλωτή είναι «γλιτώνω ένα ευρώ την ημέρα» αγοράζοντας γάλα από τους παραγωγούς, ενώ οι παραγωγοί λαμβάνουν περισσότερα χρήματα αφήνοντας τους μεσάζοντες στην απέξω...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ