Ματωμένη εκεχειρία στη Γάζα: Πάνω από 20 οι νεκροί Παλαιστίνιοι λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός - iefimerida.gr

Ματωμένη εκεχειρία στη Γάζα: Πάνω από 20 οι νεκροί Παλαιστίνιοι λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στον νότιο τομέα της Γάζας δύο ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής της 72ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου Ρόιτερς και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ωστόσο λίγο αργότερα, με νέα ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 25. Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί κοντά στη Ράφα από πυρά που οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής απέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, κατά παραβίασιν της εκεχειρίας, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξή της.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και τους συμμάχους του για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας.

Πάντως σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, που οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύκτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, η οποία θα συνοδευτεί από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Ωστόσο, δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά τις Χαμάς.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

Στα χέρια της Χαμάς Ισραηλινός στρατιώτης

Ένας ισραηλινός στρατιώτης πιθανότατα αιχμαλωτίστηκε από παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια μιας μάχης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«(Ισραηλινές) δυνάμεις οι οποίες επιχειρούσαν για την καταστροφή μιας υπόγειας στοάς δέχθηκαν επίθεση. Κατά τις πρώτες ενδείξεις, ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο Κάιρο διαπραγματεύονται

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά μεταβαίνουν στο Κάιρο όπου θα έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας, ανέφερε η ανακοίνωση.Στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης και από τις δύο πλευρές των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της εκεχειρίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ