Οταν οι γονείς θεωρούν τα παχύσαρκα παιδιά φυσιολογικά [έρευνα] - iefimerida.gr

Οταν οι γονείς θεωρούν τα παχύσαρκα παιδιά φυσιολογικά [έρευνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι τα υπέρβαρα παιδιά αγνοούν ότι είναι υπέρβαρα. Το ίδιο και οι γονείς τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα παιδί στα πέντε και το ένα τρίτο των ενηλίκων πάσχουν από παχυσαρκία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η παιδική παχυσαρκία μειώθηκε κατά 43%, στις ηλικίες μεταξύ 2-5 ετών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο γιατρός P. Koplan, καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας, σε ένα άρθρο του στους New York Times, η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας δεν έχει εξαληφθεί, κάθε άλλο.


Μια νέα μελέτη την οποία διενήργησε το CDC αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος των παιδιών που είναι υπέρβαρα, αγνοούν το πρόβλημα.


Η έρευνα διενεργήθηκε σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών, μεταξύ του 2005-2012 και έδειξε ότι μόνο το 23% αυτών των παιδιών γνώριζε ότι ήταν υπέρβαρο ενώ 41% των παιδιών πίστευε ότι το βάρος του ήταν το σωστό.
Στο Daily Beast, ο παιδίατρος Russel Saunders διερωτάται για τους λόγους που ωθούν αυτά τα παιδιά να αρνούνται το πρόβλημά τους. Εκτιμά ότι κυρίως αυτό οφείλεται γιατί έχει «αθωωθεί» η παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη συνείδηση των ανθρώπων.


«Οταν οι συνάνθρωποί σας μοιάζουν με σας, τότε είναι λογικό να συμπεράνετε ότι είστε σε καλή υγεία. Οταν τα παιδιά δημιουργούν τα κριτήριά τους συγκρίνοντας και παρατηρώντας τον περίγυρό τους, τότε, όταν και πολλά άλλα παιδιά είναι χοντρά, η παχυσαρκία γίνεται ένας κανόνας που καθορίζει την καλή υγεία στο πνεύμα ενός παιδιού» αναφέρει.


Σύμφωνα με τον παιδίατρο, οι γονείς και οι γιατροί είναι αυτοί που οφείλουν να προσπαθήσουν να βγάλουν τα παιδιά αυτά από την άρνηση και να τους εξηγήσουν ότι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα βάρους καθώς και ότι η παχυσαρκία δεν είναι ο κανόνας.


Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από το γονείς όταν και εκείνοι πιστεύουν ότι το πάχος είναι ο κανόνας. Αυτό απέδειξε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics. Διενεργήθη σε μια κλινική που θεραπεύει παχύσαρκα παιδιά 5-20 ετών. Το 93,5% των γονιών που ερωτήθηκαν αναγνώριζαν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα αλλά υπήρχε και ένα 30% που θεωρούσαν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Kyung Rhee «υπάρχουν πια τόσα παχύσαρκα παιδιά και τόσοι ενήλικες παχύσαρκοι που πολλοί γονείς δεν διακρίνουν τι σημαίνει υπέρβαρος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ