Ασφυκτική η πίεση από το ΔΝΤ: Να μην παίρνουν επιστροφή φόρου οι οφειλέτες των Ταμείων - iefimerida.gr

Ασφυκτική η πίεση από το ΔΝΤ: Να μην παίρνουν επιστροφή φόρου οι οφειλέτες των Ταμείων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονες είναι πλέον οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εφαρμόσει τον συμψηφισμό των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία με τις όποιες φοροελαφρύνσεις ή με την ενδεχόμενη επιστροφή φόρου. Μάλιστα, έπειτα από τα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία είναι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν την επέκταση του εν λόγω μέτρου και για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται ειδική έκθεση του ΔΝΤ, οι πιέσεις των δανειστών για αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού φοροελαφρύνσεων και επιστροφών φόρων με χρέη προς τα Ταμεία εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Το Ταμείο, δε, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την προώθηση των συμψηφισμών για την εκταμίευση επόμενων δόσεών του, καθώς διαπιστώνει ότι το μέτρο -αν και έχει ψηφιστεί- δεν εφαρμόζεται.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται 210.008 υποθέσεις οφειλετών, με το ποσό που χρωστούν στα Ταμεία να ανέρχεται στα 10,95 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία και κατ' επέκταση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πάντως,το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα το ΚΕΑΟ να μπορεί να προχωρήσει:

  1. Στον συμψηφισμό φορολογικών προνομίων και των επιστροφών φόρων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  2. Στη χρήση των στοιχείων που έχουν οι φορολογικές αρχές για να διαπιστώνει την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
  3. Στην κατάσχεση κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
  4. Στη δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε τοπικό γραφείο ΚΕΑΟ, ώστε να προωθεί γρήγορα τις υποθέσεις.
  5. Στη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου που θα έρχεται άμεσα σε επαφή με τους οφειλέτες και ιδίως εκείνους με μικρά χρέη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ