Οποιος είναι κοντά στον Πούτιν το πληρώνει -Κυρώσεις μέχρι και στον φίλο του που έκαναν μαζί τζούντο - iefimerida.gr

Οποιος είναι κοντά στον Πούτιν το πληρώνει -Κυρώσεις μέχρι και στον φίλο του που έκαναν μαζί τζούντο

Οποιος είναι κοντά στον Πούτιν το πληρώνει -Κυρώσεις μέχρι και στον φίλο του που
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται ο στενός κύκλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις κυρώσεις που επιβάλλει εναντίον των συνεργατών του η Δύση, εξαιτίας της στάσης που κρατά το Κρεμλίνο στην κρίση της Ουκρανίας.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- που δημοσιοποίησε τα ονόματα οχτώ Ρώσων και τριών εταιρειών που θα δεχθούν τις νέες κυρώσεις- βρέθηκε μέχρι και ο επί χρόνια φίλος του Πούτιν, με τον οποίο ο ηγέτης έκανε προπόνηση στο τζούντο. Βέβαια, το λάθος του Αρκάντι Ρότενμπεργκ δεν ήταν το γεγονός ότι έκανε κόντρες στο ταπί με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά ήταν η επιχειρηματική του δράση που τον έβαλε στο στόχαστρο της ΕΕ.

Ο Ρότενμπεργκ, που μπήκε στον κατάλογο των ατόμων και εταιρειών για τους οποίους επιβλήθηκε από την ΕΕ «πάγωμα» περιουσίας, καθώς σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είναι μέτοχος σε επιχειρήσεις στις οποίες ανατέθηκαν επικερδείς συμβάσεις κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Αλεξέι Γκρόμοφ, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου, την Οξάνα Τσιγκρίνα, την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», τον Μπόρις Λιτβίνοφ, πρόεδρο από τις 22 Ιουλίου του αποκαλούμενου «Ανωτάτου Συμβουλίου» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», τον Σεργκέι Αμπίσοφ που το Μάιο διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ που φέρεται ότι στηρίζει οικονομικά και υλικά τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, και τους μεγαλομετόχους της Bank of Russia Γιούρι Καβάλτσουκ και Νικολάι Σαμάλοφ.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης την κρατική εταιρεία Almaz-Antei η οποία κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα μεταξύ των οποίων και πυραύλους εδάφους-αέρος, την αεροπορική εταιρεία Dobrolet η οποία εκτελεί κατ' αποκλειστικότητα δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Σιμφερόπολης και την τράπεζα RNCB.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της G7 έστειλαν από την Ουάσιγκτον μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι αν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση, θα επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις. «Η Ρωσία έχει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων», εξηγεί η G7 στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το κόστος αυτών των εχθρικών πράξεων», προειδοποιούν οι χώρες της G7.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ