Το άσχημο προαίσθημα εξηγείται επιστημονικά -Εντοπίστηκε περιοχή του εγκεφάλου που... διαισθάνεται το κακό - iefimerida.gr

Το άσχημο προαίσθημα εξηγείται επιστημονικά -Εντοπίστηκε περιοχή του εγκεφάλου που... διαισθάνεται το κακό

Το άσχημο προαίσθημα εξηγείται επιστημονικά -Εντοπίστηκε περιοχή του εγκεφάλου π
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία μικρή περιοχή στον εγκέφαλο εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, η οποία ενεργοποιεί το ενστικτώδες αίσθημα σε έναν άνθρωπο ότι κάτι κακό πρόκειται να του συμβεί.

Οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν αυτήν την περιοχή ηνία και πιστεύουν ότι παίζει ρόλο-κλειδί στον τρόπο που οι άνθρωποι προβλέπουν τις άσχημες εμπειρίες και μαθαίνουν από αυτές για να μην τους ξανασυμβούν. Η σχετική δημοσίευση για την ανακάλυψη αυτής της περιοχής του εγκεφάλου έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρόιζερ κατάφεραν για πρώτη φορά να «φωτίσουν» τη λειτουργία της συγκεκριμένης νευρωνικής δομής σε 23 εθελοντές, που υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική εγκεφαλική απεικόνιση (fMRI).

Οι εθελοντές παρακολούθησαν μια σειρά από εικόνες και, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα, μερικές εικόνες συνοδεύονταν από ήπιο ηλεκτροσόκ, ενώ άλλες από ανταμοιβή (χρήματα) και οι υπόλοιπες από τίποτε από τα δύο. Έπειτα από την παρακολούθηση των αντιδράσεων τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες που συνοδεύονταν από ηλεκτροσόκ ενεργοποιούταν η περιοχή της ηνίας στον εγκέγαλό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εν λόγω περιοχή εξελίχτηκε για να βοηθά τα ζώα και τους ανθρώπους να μαθαίνουν από τις άσχημες εμπειρίες τους, έτσι ώστε να τις αποφεύγουν έγκαιρα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περιοχή εγκέφαλος ηνία προαίσθημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ