Αποκαλύφθηκε θολωτός τάφος στην Άμφισσα -Ενα εύρημα μεγάλης σημασίας - iefimerida.gr

Αποκαλύφθηκε θολωτός τάφος στην Άμφισσα -Ενα εύρημα μεγάλης σημασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μνημείο υψίστης σημασίας αποκαλύφθηκε κοντά στην Άμφισσα κατά τις εκσκαφές του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας».

Ο λόγος για τον θολωτό τάφο των μυκηναϊκών χρόνων. Ο εν λόγω τάφος έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν τα μνημεία των Μυκηναϊκών χρόνων, μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μέτρων, βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μέτρων.

Αν και η ανωδομή της θολωτής οροφής, είχε καταρρεύσει, τα τοιχώματα του θαλάμου κατάφεραν να διατηρηθούν σε ύψος σχεδόν 3 μέτρων.

Επίσης μαζί με τον θολωτά τάφο ανακαλύφθηκαν και άλλα μοναδικά ευρήματα, όπως σαράντα τέσσερα αγγεία με γραπτή διακόσμηση, δύο χάλκινα αγγεία αποσπασματικά σωζόμενα, δαχτυλίδια χρυσά, από τα οποία ένα με έγγλυφη διακόσμηση στη σφενδόνη, και χάλκινα, κομβία και ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, δυο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια, και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα.

Καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνας η Εφορεία με επικεφαλής την Προϊσταμένη αρχαιολόγο κ. Αθανασία Ψάλτη φρόντισε να υπάρχει η παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων σε εικοσιτετράωρη βάση ώστε το έυρημα να προστατεύεται, ενώ διαρκής ήταν και η παρουσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ