«Ντρίπλα» του υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΝΦΙΑ -Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά - iefimerida.gr

«Ντρίπλα» του υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΝΦΙΑ -Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά

 «Ντρίπλα» του υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΝΦΙΑ -Με άλλη ημερομηνία θα αναρτη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δια της... πλαγίας κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών να ξεπεράσει τη διαφαινόμενη κόμπλα με τη καταβολή της πρώτης δόσης του νέου Φόρου Ακινήτων. Ετσι αν και τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να αναρτώνται στην ηλεκτρονική σελίδα του TAXIS από τη 1η Αυγούστου, ΟΛΑ τα εκκαθαριστικά, ανεξαρτήτως ημερομηνίας ανάρτησης, θα έχουν ημερομηνία έκδοσης 31 Ιουλίου.Για ποιο λόγο; Γιατί σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου 4223/2013, η πρώτη δόση καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού, κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οδηγώντας είτε στον εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του φόρου είτε στην επιβάρυνση των πολιτών εάν αποφασιζόταν η πληρωμή σε 4 δόσεις.

Πλέον, με τη... ντρίπλα της ενιαίας ημερομηνίας έκδοσης (31/7) η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει έως το τέλος Αυγούστου, όπως προβλέπει ο νόμος και η εξόφληση του νέου φόρου, εκτός απροόπτου, θα γίνει σε 5 και όχι 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ για όσους διαπιστώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα δοθεί δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο μέσος φόρος στα κτίσματα υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι μειωμένος κατά 16%, ενώ επιβαρύνσεις περιμένουν όσους έχουν αγροτεμάχιο με δευτερεύουσα κατοικία (ο φόρος 5πλασιάζεται) ή οικόπεδο όπου δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης (φορολογούνται ξεχωριστά τα υπόλοιπα τετραγωνικά). Στόχος είναι να εισπραχθούν 2,650 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της Τρόικα ότι ο νέος φόρος θα αποδώσει 200 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Ο βασικός φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό, θα ισχύσουν και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων και υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν λιγότερο από 4,4 έως 21,6% (16% μ.ο.) σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος. Ο φόρος στα οικόπεδα φτάνει έως τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα αγροτεμάχια- που φορολογούνται για πρώτη φορά- ο ελάχιστος φόρος για τα αρδευόμενα διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ το στρέμμα. Όσον αφορά στον Συμπληρωματικό Φόρο, που αντικαθιστά τον ΦΑΠ, επιβάλλεται σε περιουσίες αξίας από 300.000 ευρώ και πάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ