Μέλι από τον Ολυμπο, το πιο νόστιμο αντιβιοτικό του κόσμου -Eπιστήμονες ανακάλυψαν τις μυστικές ιδιότητές του - iefimerida.gr

Μέλι από τον Ολυμπο, το πιο νόστιμο αντιβιοτικό του κόσμου -Eπιστήμονες ανακάλυψαν τις μυστικές ιδιότητές του

Μέλι από τον Ολυμπο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν το νέκταρ και την αμβροσία, την τροφή των αθανάτων, αλλά και οι θνητοί δεν πάνε πίσω. Γιατί το μέλι που παράγεται στην περιοχή αποδεικνύεται πως είναι το πιο... νόστιμο αντιβιοτικό σε όλο τον κόσμο.

Στις έρευνες που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μελετώντας τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού του Ολύμπου, ανίχνευσαν αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα δείγματα που συλλέχθηκαν είχαν συστατικά με ισχυρότερη δράση από αυτή του μελιού Manuka, το οποίο παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση και πωλείται έως και 200 ευρώ το κιλό.

Η αρχική σκέψη των επιστημόνων, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ήταν πως στον Ολυμπο αναπτύσσονται πολλά φυτά με σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από τα συγκεκριμένα συστατικά στη χημική του σύσταση.

Αρχικά εξετάστηκαν μέλια από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Αζωρο, Βερδικούσσα και Καλλιθέα, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε από τον φοιτητή Νικόλαο Σουλιτσιώτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετά από τα εξεταζόμενα μέλια είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούσε αυτή του μελιού Manuka που θεωρείται φάρμακο.

Δείγματα ελληνικών μελιών εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου (επίβλεψη επίκουρος καθηγητής Δ. Μόσιαλος, μεταπτυχιακή εργασία Ελένη Ανθιμίδου) και για την αντιβακτηριακή τους δράση ειδικά έναντι δύο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων, της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus. Και πάλι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από αυτή του μελιού Manuka.

Μάλιστα, οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε σκόνη, ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και άλλα παρασκευάσματα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τη βιομηχανία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις Όλυμπος μέλι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ