Μισέλ Σαπέν: Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο του έτους για την Ελλάδα και την Ευρώπη -Οι προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα - iefimerida.gr

Μισέλ Σαπέν: Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο του έτους για την Ελλάδα και την Ευρώπη -Οι προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα

Μισέλ Σαπέν: Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο του έτους για την Ελλάδα και την Ευρώπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθοριστικής σημασίας κρίνει πως θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε πως η ιταλική Προεδρεία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για νέες βάσεις και προσανατολισμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη» δήλωσε ο κ. Σαπέν και τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ευρωζώνη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελλη στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι «οι δημοσιονομικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν, γιατί δημιουργούν την απασχόληση που τόσο χρειαζόμαστε».

«Αποτελεσματικές οι προσπάθειες του ελληνικού λαού»

Ο κ. Σαπέν ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αποτελέσματα, καθώς -παρόλο που η κατάσταση είναι επώδυνη για τον λαό- η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και τα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται. Είμαστε μπροστά σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης».

Μεγάλη πρόοδο στην αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναγνώρισε ο Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμμετοχή της Γαλλίας είναι καθοριστική στη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσβλέπει «στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας στο φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης».

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα «για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να είναι αποτελεσματική τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και η οικονομία της χώρας, και κυρίως η δημόσια διοίκηση να παρέχει υπηρεσίες στο ύψους των προσδοκιών του ελληνικού λαού». Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνική βοήθεια, η οποία -όπως διαπίστωσε από τα λεγόμενα του υπουργού- «χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από την ελληνική πλευρά».

Στη συνάντηση συμμετείχαν η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο γενικός γραμματέας Δ. Στεφάνου και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Ζαν Λουπ Κουν Ντελφόρζ.

Συμμετοχή της Γαλλίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιδότηση επιτοκίου για ήδη ληφθέντα δάνεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας από τον Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 30 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ίδια κεφάλαια.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση των τεχνικών όρων για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Επενδυτικό Ταμείο για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην ΕΕ, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις εθνικές πολιτικές πρέπει να αναμορφωθεί η σχετική πολιτική, συνολικά, από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι άκουσε με προσοχή την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα έως ότου ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την αναπροσαρμογή της ΕΕ», είπε ο ίδιος και σχετικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Επενδυτικό Ταμείο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα λάβει ευρεία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ