Τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα ο φόρος εισοδήματος -Προσαύξηση έως και 11,5% σε τρεις μήνες - iefimerida.gr

Τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα ο φόρος εισοδήματος -Προσαύξηση έως και 11,5% σε τρεις μήνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να εκτυπώνουν το εκκαθαριστικό τους από το ΤΑΧΙΝΕΤ και εως το τέλος του μήνα να σπεύσουν στις εφορίες προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση που τους αναλογεί.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις φωτιά που φτάνουν έως και 11,5% μέσα σε τρεις μήνες

Εαν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου τότε την 1η Αυγούστου θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Για παράδειγμα, όπως γράφει η «Ημερησία» αν μια δόση των 1.000 ευρώ δεν εξοφληθεί στο τέλος Ιουλίου τότε αυτόματα την 1η Αυγούστου θα επιβαρυνθεί με τόκο 7,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 1.007,3 ευρώ (1.000 + 0,73% ). Αν δεν εξοφληθεί ούτε τον δεύτερο μήνα τότε θα αυξηθεί στα 1.014,65 ευρώ (1.007,3 + 0,73%) ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης τότε μπαίνει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή. Ετσι το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 1.114,65 ευρώ (1.014,65+100). Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η οφειλή των 1.000 ευρώ «φούσκωσε» κατά 114,65 ευρώ (αύξηση 11,46%).

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου ο χρόνος για την επιβολή του τόκου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης δηλαδή από τις 15 Ιουλίου και όχι από την επόμενη ημέρα της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου δηλαδή από την 1η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ