Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκατ. ευρώ η «λεία» [εικόνες] - iefimerida.gr

Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκατ. ευρώ η «λεία» [εικόνες]

Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη σπείρα αρχαιοκάπηλων εξάρθρωσε έπειτα από έρευνα η ΕΛ.ΑΣ. Προχωρώντας σε εννέα συλλήψεις, ενώ ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης ήταν και ένας αρχιφύλακας ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα... Αρχαιοκαπηλίας.Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη. Πρόκειται για έργο της ελληνορωμαϊκής περιόδου, προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εννέα άτομα, ηλικίας από 32 έως 70 ετών και πιο συγκεκριμένα, ένας υπήκοος Αλβανίας και οκτώ Ελληνες.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Επιπλέον, αναζητούνται, ως συνεργοί των παραπάνω εμπλεκομένων έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί. Οι αναζητούμενοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η γυναίκα «εγκέφαλος» και το κόλπο γκρόσσο

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε πως κεντρικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας. Η παραπάνω συνεργάζονταν, στο πλαίσιο των παρανόμων δραστηριοτήτων της, με 50χρονο συλληφθέντα και 49χρονο επίσης συλληφθέντα Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε διασύνδεση της 52χρονης σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πέραν των παραπάνω συνεργών της και με δύο ακόμα ημεδαπούς ιδιώτες, οι οποίοι αναζητούνται.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Αμεσος συνεργάτης του 50χρονου, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος συλληφθέντας. Οι παραπάνω, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες, χώρους και οχήματα των εμπλεκομένων, από τις οποίες προέκυψαν τα ακόλουθα:

Στην οικία του 70χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων:

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διενεργείται λεπτομερής καταμέτρηση των αναιρεθέντων αρχαίων στην κατοχή του 70χρονου τα οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην οικία του 50χρονου από την Κοζάνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Στο κατάστημα της 52χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Στην οικία της 52χρονης στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Στην οικία της κόρης της 52χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος και τέσσερα αποκόμματα χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, που αναγράφουν και στις δυο όψεις αριθμούς, πιθανόν χρηματικά ποσά και κωδικούς.

Στην οικία του 49χρονου στην Κατερίνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα εξαρτήματά του, ενώ στην κατοχή του 32χρονου αλλοδαπού φορητή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICK) και συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Από την προδικαστική έρευνα, σε συνδυασμό με τα κατασχεθέντα πολιτιστικά αγαθά (αρχαιότητες) και τη μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι ενεργούσαν όχι ευκαιριακά, αλλά με οργάνωση και προσχεδιασμό της εγκληματικής δράσης τους.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και επιμέρους εμπλοκή σε όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, που περιελάμβανε:

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα (24-07-2014) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκατ. ευρώ η «λεία» [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκατ. ευρώ η «λεία» [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Συνέλαβαν αρχιφύλακα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας για... αρχαιοκαπηλία -Στο 1 εκατ. ευρώ η «λεία» [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ