Πιο κοντά η εκδοχή του «λάθους» για το Boeing:Τι αποκάλυψαν οι αυτονομιστές - iefimerida.gr

Πιο κοντά η εκδοχή του «λάθους» για το Boeing:Τι αποκάλυψαν οι αυτονομιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μεγάλη παραδοχή, που μπορεί να δώσει διαφορετική διάσταση στις έρευνες για την τραγωδία με την πτήση MH17 έκανε ηγέτης φιλορώσων αυτονομιστών. Ουσιαστικά, παραδέχθηκε ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά κατηγορεί την Ουκρανία ότι ευθύνεται γιατί το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια σε πολιτικό αεροσκάφος.Ο Αλεξάντερ Κοντακόφσκι, μιλώντας στο Reuters, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, χωρίς να το λέει ξεκάθαρα, ότι οι αυτονομιστές ίσως κατέρριψαν το Boeing πιστεύοντας ότι είναι ουκρανικό μαχητικό.

Στη συνέντευξή του ο διοικητής του τάγματος Βοστόκ, μιας περιβόητης ομάδας που έδρασε στην Τσετσενία και τώρα παλεύει στο πλευρό των αυτονομιστών, παραδέχθηκε για την πρώτη φορά από τη στιγμή της τραγωδίας ότι οι αντάρτες πράγματι είχαν στα χέρια τους πυραυλικό σύστημα BUK. Παράλληλα ανέφερε ότι ίσως το συγκεκριμένο όπλο προέρχονταν από τη Ρωσία και ότι πιθανόν έχει σταλεί πίσω προκειμένου να μην μείνουν αποδείξεις για την παρουσία του στο έδαφος των αυτονομιστών.

Πριν καταρριφθεί το Boeing, οι αντάρτες διατυμπάνιζαν ότι είχαν πυραύλους BUΚ, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο ύψος. Μετά όμως από την τραγωδία, η βασική ομάδα των αυτονομιστών του Ντόνετσκ επανειλημμένα διέψευσαν ότι είχαν ποτέ τέτοια όπλα.

«Το Κίεβο έκανε ότι μπορούσε για να καταρριφθεί το αεροπλάνο»

Ο Κοντακόφσκι κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση του Κιέβου ότι προκάλεσε το πιθανό χτύπημα με τον πύραυλο που κόστισε τη ζωή των 298 επιβαινόντων στο Boeing, λέγοντας ότι ο στρατός εσκεμμένα ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν οι πύραυλοι.

«Γνώριζα ότι ένα σύστημα BUK ήρθε από το Λουχάνσκ. Νομίζω ότι το έστειλαν πίσω. Το έμαθα μόλις τη στιγμή που ανακάλυψα ότι είχε γίνει η τραγωδία. Πιθανότητα τον έστειλαν πίσω προκειμένου να μην υπάρχει απόδειξη για την παρουσία του», είπε ο Κοντακόφσκι στο Reuters.

Μάλιστα, δεν στάθηκε στην παραδοχή ότι οι αυτονομιστές είχαν το όπλο, αλλά προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία το γνώριζε και επίτηδες προκάλεσε τη χρήση του εναντίον των αθώων επιβαινόντων στην πτήση της Malaysia Airlines.

«Η Ουκρανία είχε εγκαίρως τις αποδείξεις ότι οι αυτονομιστές είχαν αυτή την τεχνολογία, από λάθος της Ρωσίας. Οχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια, αλλά προκάλεσαν τη χρήση αυτού του τύπου όπλου ενάντια σε ένα αεροπλάνο με πολίτες», πρόσθεσε ο Κοντακόφσκι. Οπως πρόσθεσε, ο ουκρανικός στρατός ήξερε ότι το πυραυλικό σύστημα BUK κατευθυνόταν στην πόλη Σνεζνόγιε- ένα χωριό 10 χλμ. από το σημείο συντριβής- όπου θα αναπτυσσόταν.

«Προκάλεσαν τη χρήση του ξεκινώντας αεροπορική επίθεση σε αυτό το στόχο που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν ακουμπήσει για μία εβδομάδα, ενώ δεν χρειαζόταν. Εκείνη την ημέρα πετούσαν συνεχώς και ακριβώς τη στιγμή που περνούσε ένα πολιτικό αεροπλάνο πάνω από την περιοχή, ξεκίνησαν τις επιθέσεις. Ακόμη λοιπόν κι αν υπήρχε ένα πυραυλικό σύστημα BUK, ακόμη κι αν χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε ότι μπορούσε για να βεβαιωθεί ότι θα καταρριφθεί ένα πολιτικό αεροσκάφος», συμπλήρωσε.

Ακόμη, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι γνωστό στην Ουκρανία ότι οι αυτονομιστές έχουν πάρει BUK του στρατού, ανάμεσά τους τρία τέτοια συστήματα που κατασχέθηκαν τον Απρίλιο σε ένα σημείο ελέγχου και άλλο ένα που πήραν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ. Συμπλήρωσε όμως ότι κανένα από αυτά τα συστήματα δεν ήταν λειτουργικά.

Για αυτό το λόγο πιθανολόγησε ότι αν υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε από αυτονομιστές, τότε ίσως να είχε προέλθει από τη Ρωσία.

Επιβεβαιώνονται οι ΗΠΑ;

Το πρωί της Τετάρτης οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστήριξαν ως αρκετά πιθανό το σενάριο το Boeing να έχει καταρριφθεί «κατά λάθος» από τους αυτονομιστές.

Κατά τους Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από φιλο-ρώσους αυτονομιστές οι οποίοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να πιστοποιούν την άμεση σύνδεση με την Ρωσία, θεωρούν πάντως ότι η Μόσχα δημιούργησε τις «κατάλληλες συνθήκες» για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αφού όπως λένε «εξόπλισε τους αντάρτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ