Ενα δισ. το χρόνο έχανε η Ελλάδα εξαιτίας της καθυστέρησης επιβολής μέτρων για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων - iefimerida.gr

Ενα δισ. το χρόνο έχανε η Ελλάδα εξαιτίας της καθυστέρησης επιβολής μέτρων για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων

Ενα δισ. το χρόνο έχανε η Ελλάδα εξαιτίας της καθυστέρησης επιβολής μέτρων για τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα μπορεί να άρχισαν να αποδίδουν, αλλά αν είχαν ληφθεί εγκαίρως η Ελλάδα δεν θα έχανε 25 δισ. τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της συνάντησης ανάμεσα στον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Γιώργο Σούρλα.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας έθεσαν επί τάπητος το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων, τη φοροδιαφυγή μέσω των offshore εταιρειών, όπως και τα «κόκκινα» δάνεια. «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού», δήλωσε ο. Σούρλας έπειτα από τη συνάντηση.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν», ωστόσο επισημαίνεται ότι «αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Για αυτό το λόγο, προσθέτει η ανακοίνωση, πρέπει να είναι προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων και ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη πριν από μία πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τις offshore εταιρείες, ο κ. Σούρλας πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση. Τέλος, για τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας επισήμανε ότι «είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ