Διάλογος χωρίς έμπνευση: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ συνομιλούν για την κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Διάλογος χωρίς έμπνευση: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ συνομιλούν για την κεντροαριστερά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ξεκινήσαμε έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ» δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο τον διάλογο για την κεντροαριστερά.

Σημείωσε ακόμα ότι «ο στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε και οι δύο».
Ο κ. Ρήγας δήλωσε, επίσης, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς -η συζήτηση θα βγάλει στην πρώτη συνάντηση πιστεύω αρκετά θετικά αποτελέσματα-, οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου» και ότι «υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα» και πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνάντηση, με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει στη συμπόρευση και τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Στη συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τα 12 προγραμματικά σημεία που έχει θέσει ο Φώτης Κουβέλης με τις επιστολές του, καταγράφηκε συμφωνία σε πολλά από αυτά (όπως, μεταξύ άλλων, για το «ναι» στην Ευρώπη και το ευρώ και το «όχι» σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος), ενώ για άλλα εκφράστηκε η αναγκαιότητα για περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διάλογο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από εκεί και πέρα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πολιτική σταθερότητα, καθώς επίσης και ότι δεν πρέπει η προεδρική εκλογή να γίνει αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών και παζαριών.

Η ΔΗΜΑΡ, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησε ότι ο θεσμός δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικού παζαριού, επαναλαμβάνοντας τη θέση της, ότι δεν επιθυμεί και δεν πρέπει η προεδρική εκλογή να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων και ότι θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Επιπλέον, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις ως προς την κίνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να αποστείλει επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά τη στάση που έχει σήμερα και που απορρίπτει τον διάλογο με την κεντροαριστερά. Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματος τόσο με τον νεοφιλελευθερισμό όσο και με τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ προσκάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να έρθει στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου να παραπέμπει, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, στη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο του δικού της συνεδρίου στα μέσα Σεπτεμβρίου και να προτείνει δίκτυο διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι επιθυμεί η συμπόρευση να εκφραστεί και στη βάση της κοινωνίας, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή.

Στη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας, ο εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκος Πιερρακάκης. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν ο Γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ