Ερευνα της ICAP για τις πτωχεύσεις στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη [πίνακας] - iefimerida.gr

Ερευνα της ICAP για τις πτωχεύσεις στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη [πίνακας]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιβραδυντικό ρυθμό είχαν μέσα στο 2013 οι αιτήσεις για πτώχευση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, σημειώθηκε πτώση 5,5%

Αυτό συνάγεται από την έρευνα της ICAP Group, που αφορούν τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τίτλο «Corporate insolvencies in Europe 2013/14».

Όπως αναφέρεται στη μελέτη στη χώρα μας το 2013 σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις το 2013 από 415 που ήταν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα προστίθεται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών «λουκέτων» πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα «τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνουν οι Αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με την διάθεση κρατικών ομολόγων στις Διεθνείς Αγορές και την απορρόφηση τους, συνιστούν σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που κατακλύζει τις αγορές της Ευρώπης τα τελευταία 5 χρόνια. Παραταύτα οι συνέπειες της μακρόχρονης περιόδου λιτότητας είναι εμφανείς και όχι μόνο στην Ελλάδα, που συνεχίζει να ταλανίζεται από την υψηλή ανεργία, την οικονομική ύφεση και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Παραμένει ακόμα αναπάντητο το ερώτημα», επισημαίνεται στην έρευνα, «για το εάν η δραστική δέσμη των μέτρων που λήφθηκαν, συνεισέφεραν τελικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών, στο βαθμό που να μπορούν να ανταπεξέλθουν ξανά, στις πιέσεις που θέτουν οι Αγορές. »Αν και τα αποτελέσματα της κρίσης στη Νότια Ευρώπη ήταν πιο ήπια, παρ' όλα αυτά έχει αναδειχθεί έντονα η ανάγκη για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων με τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών».

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πορείας των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τον καταγεγραμμένο στην έκθεση αριθμό πτωχεύσεων στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Για την ορθή λοιπόν εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και λοιπών δυσχερειών που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

» Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειώσουμε τον μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω προβλημάτων ρευστότητας διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ' τούτου τα μεγέθη των πτωχεύσεων στον τόπο μας, δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό πλήθος αυτών».

Πτωχεύσεις εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη

Ερευνα της ICAP για τις πτωχεύσεις στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη [πίνακας] | iefimerida.gr 0

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τα συμπεράσματα της έρευνας όπως αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ICAP Group.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ