Η Λιθουανία έγινε το 19ο μέλος της Ευρωζώνης - iefimerida.gr

Η Λιθουανία έγινε το 19ο μέλος της Ευρωζώνης

Η Λιθουανία έγινε το 19ο μέλος της Ευρωζώνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη ζώνη του ευρώ μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και η Λιθουανία, έπειτα από τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Το «πράσινο φως» για τη Λιθουανία είχε δοθεί τον προηγούμενο μήνα από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής. Το νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 545 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 34 αποχές. Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 23 Ιουλίου.

«Αυτό είναι μία καλή είδηση για τη Λιθουανία, τις χώρες της Βαλτικής και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Από το 2006 η Λιθουανία έχει εργασθεί εντατικά, γεγονός το οποίο οδήγησε τη χώρα σε χαμηλό πληθωρισμό, μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ένα χαμηλό έλλειμμα στον προϋπολογισμό και μια αποδεκτή αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Καλώς ήρθες στην ευρωζώνη Λιθουανία», δήλωσε ο εισηγητής Βέρνερ Λάνγκεν.

Η Λιθουανία θα αποτελέσει το 19ο μέλος της ζώνης του ευρώ, μετά από τη Λετονία (2014), την Εσθονία (2011), τη Σλοβακία (2009), την Κύπρο και τη Μάλτα (2008), τη Σλοβενία (2007), την Ελλάδα (2001), και το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία (1999).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ