Η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί από τον Παπούλια να παρέμβει για τον τυφλό μαθητή - iefimerida.gr

Η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί από τον Παπούλια να παρέμβει για τον τυφλό μαθητή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο με την εισαγωγή τυφλού μαθητή στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Ο 19χρονος αριστούχος προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 18 και 11 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, έχει δηλώσει πως «δεν είναι προσωπικό» το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος, το ζήτημα δεν έχει λυθεί και ο υποψήφιος αριστούχος φοιτητής παραμένει αποκλεισμένος» από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Με την επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί από τον Κάρολο Παπούλια να προτείνει την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με το οποίο καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν σε ποιους πάσχοντες θα επιτρέπεται να φοιτήσουν, αποκλείοντας κατά το δοκούν υποψήφιους με αναπηρίες.

«Το θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφές και δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, ενώ παράλληλα και σχολές της ίδιας επιστήμης διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική, ως προς το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων/ατόμων με αναπηρίες. Δηλαδή εάν ο εν λόγω φοιτητής είχε αιτηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας ή των Ιωαννίνων, θα είχε γίνει δεκτός!» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ.

Και καταλήγει: «Το αναπηρικό κίνημα δεν μπορεί να καλείται κάθε τόσο να αποδεικνύει το αυτονόητο. Το θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο θα πρέπει να λήξει με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να τροποποιήσει επιτέλους το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009, και ειδικά της απαράδεκτης αντισυνταγματική διάταξης της παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, με την οποία καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν για ποιους πάσχοντες λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής η πάθησή τους με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία όπως αποδεικνύεται στηρίζεται στην υποκειμενική κρίση των πανεπιστημιακών καθηγητών και στην άγνοιά τους επί κοινωνικών θεμάτων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ