H νύφη που οπλοφορούσε -Γάμοι, έρωτες και ραντεβού στα τυφλά μέσα στον πόλεμο - iefimerida.gr

H νύφη που οπλοφορούσε -Γάμοι, έρωτες και ραντεβού στα τυφλά μέσα στον πόλεμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο στρατός πλησιάζει, οι αυτονομιστές έχουν οχυρωθεί, ο κόσμος φεύγει με όποιο μέσο βρει. Ο φόβος πλανιέται παντού πάνω από το Ντόνετσκ. Στα τριγύρω χωριά, οι μάχες μαίνονται. Και στην πόλη κάποιοι σκέφτονται το κλασικό σύνθημα: «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».

Στην Ουκρανία του εμφυλίου, των ρωσόφωνων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, των τανκ που κάνουν βόλτες στην πόλη και των βομβαρδισμών, κάποιοι σκέφτονται τον έρωτα. Αυτή τη διαφορετική πλευρά κάλυψαν οι New York Times, παρουσιάζοντας έναν γάμο και αρκετά προξενιά.

Στην αρχή ήταν η τελετή. Ενας ηγέτης των αυτονομιστών, με στρατιωτική περιβολή και γύψο στο αριστερό του χέρι, εμφανίστηκε στο δημαρχείο του Ντόνετσκ. Οι καλεσμένοι ήταν ντυμένοι κατάλληλα. Οχι για γάμο, αλλά για πόλεμο. Μόνο η νύφη διέφερε κάπως, μόνο όμως αν την κοίταζε κανείς φευγαλέα. Φορούσε ένα μακρύ στράπλες λευκό φόρεμα και πέπλο, αλλά στους ώμους της ήταν περασμένη μία θήκη με ένα όπλο μέσα. Τα μαλλιά της ήταν δεμένα με μία κορδέλα του Α. Γεωργίου, το σύμβολο που υιοθέτησαν οι αυτονομιστές όταν ανακήρυξαν την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ.

Λίγες ώρες αργότερα, στο κέντρο της πόλης διοργανώθηκε η βραδιά των singles. Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι καλούσε γυναίκες από το Ντόνετσκ και τις γύρω περιοχές να εμφανιστούν στην πλατεία Λένιν στις 8 μ.μ., για να γνωρίσουν εργένηδες αντάρτες. Στόχος, όπως έγραψε στο Facebook ένας ηγέτης των αυτονομιστών «να γνωρίσουμε στους ανύπαντρους άνδρες μας τις καλύτερες, πιο ειλικρινείς και ομορφότερες γυναίκες του κόσμου».

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν πολλές. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν μουσική, ενώ για την περίσταση ήταν ανοιχτό ακόμη και το συντριβάνι της πλατείας. Κάποιες από εκείνες που έσπευσαν ήταν νέες και μόνες, αλλά ανάμεσά τους ήταν και αρκετές μεσήλικες. Στα χέρια τους είχαν τις μαργαρίτες που τους είχαν μοιράσει οι διοργανωτές.

«Αποφάσισα να διασκεδάσω λίγο», εξήγησε μία από τις κοπέλες που πήγαν στην πλατεία, η Αλίνα Τσερνογκλάζοβα. «Εχουμε πόλεμο. Ποιος ξέρει τι θα γίνει αύριο;», πρόσθεσε η 24χρονη, που φορούσε ένα εφαρμοστό έντονο κίτρινο φόρεμα. Δεν είναι ελεύθερη. Ο αγαπημένος της, ένας 37χρονος, είναι ανάμεσα σε αυτούς που μάχονται. Γνωρίστηκαν έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο όταν το κατέλαβαν οι αυτονομιστές την άνοιξη. Της λείπει, θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά βρέθηκε στην πλατεία για να χαλαρώσει.

Αν και οι γυναίκες έχουν τη φήμη εκείνων που καθυστερούν στα ραντεβού, σε αυτή την περίσταση τους έστησαν οι άνδρες. Λίγη ώρα αργότερα κάποιος τους ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι είχαν «κολλήσει» σε μία μάχη στην πόλη Καρλόβκα και δεν θα έρχονταν.

Αρκετές απογοητεύτηκαν. Είχαν περάσει αρκετή ώρα για να χτενιστούν και να ντυθούν για την περίσταση. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, δύο άνδρες εμφανίστηκαν στην πλατεία. Ηταν λίγο αμήχανοι, αλλά το γυναικείο πλήθος ενθουσιάστηκε. «Καλοί είναι!», φώναξαν κάποιες από αυτές στα ρώσικα. Ακολούθησαν άλλοι έξι άνδρες, με το κοινό να παραληρεί. «Οι ήρωές μας!», φώναξε κάποια μεγαλύτερη γυναίκα, που έσπευσε και τους αγκάλιασε.

Δεν συγκινήθηκαν όλοι βέβαια στο Ντόνετσκ με αυτό το... κύμα ερωτισμού στην πόλη. Κάποιοι σημείωσαν ότι η εκδήλωση ήταν στημένη και πως οι περισσότερες που εμφανίστηκαν ήταν γυναίκες που τους τελευταίους μήνες διαδηλώνουν υπέρ των αυτονομιστών. Οσο για το γάμο στο δημαρχείο, κάποιοι χρήστες του Facebook ανακάλυψαν μία συνέντευξη του γαμπρού στη ρωσική εφημερίδα Zavtra, στην οποία δήλωνε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στη σύζυγό του και τον πεντάχρονο γιο τους.

Τουλάχιστον δεν είναι όλα φτιαχτά. Την ίδια ημέρα παντρεύτηκε ένα ακόμη ζευγάρι αυτονομιστών στο δημαρχείο. Αυτοί πήγαν εκεί με ένοπλη συνοδεία. Ο άνδρας, ο Ταγκίρ φορούσε καμουφλάζ, με το όπλο του ακόμη στο πλευρό του. Εκείνη, η Τατιάνα, σύντροφός του τον τελευταίο χρόνο, φορούσε ένα λευκό νυφικό, παρότι εκείνος της είχε προτείνει να εμφανιστεί με τη στρατιωτική στολή της και απλά να φορέσει βέλο. «Ετοιμαστείτε!», έδωσε εντολή ο διοικητής της μονάδας τους μόλις τελείωσε η τελετή. «Η δουλειά μας περιμένει», τους φώναξε. Το διάλειμμα είχε τελειώσει, όλοι τους έπρεπε να επιστρέψουν ξανά στον πόλεμο. Ο έρωτας ας περιμένει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ