Η μάχη για τις Κυριακές: Λουκέτα, ρολά και ένταση -Τι συνέβη στα καταστήματα - iefimerida.gr

Η μάχη για τις Κυριακές: Λουκέτα, ρολά και ένταση -Τι συνέβη στα καταστήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με πολλά προβλήματα και μικρή συμμετοχή εγκαινιάστηκε το νέο μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα συγκεκριμένες περιοχές.Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχε εξαγγείλει 24ωρη απεργία για σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, ενώ, από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά, όσοι ιδιοκτήτες άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονες διαμαρτυρίες, ενώ, από τους διαδηλωτές δεν «γλίτωσαν» ούτε οι καταναλωτές που πήγαν να ψωνίσουν.

Στην Αθήνα άνοιξαν κυρίως εμπορικά καταστήματα και με είδη δώρων, ενώ μεγάλη ένταση επικράτησε στην Ερμού και την Σταδίου όπου οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας.

Δεν έλειψαν και οι ακραίες αντιδράσεις με συνδικαλιστές να εισβάλουν σε καταστήματα φωνάζοντας συνθήματα κατά ιδιοκτητών και πελατών τους οποίου καλούσαν να βγουν έξω και να κλειδώσουν τα μαγαζιά. Την ίδια στιγμή, τουρίστες παρακολουθούσαν άναυδοι τα τεκταινόμενα.

Η ίδια εικόνα διαδραματίστηκε και στη Θεσσαλονίκη όπου οι συνδικαλιστές απείλησαν με καθιστική διαμαρτυρία σε περίπτωση που δεν έκλεινε το κατάστημα. Πολύ λίγα ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, το 98% των μαγαζιών παρέμεινε κλειστό.

Ανοιξαν περισσότερα μαγαζιά μετά το μεσημέρι

Από το μεσημέρι της Κυριακής, πάντως, όταν και ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις άνοιξαν περισσότερα μαγαζιά, αλλά η πρώτη ημέρα του μέτρου δεν μπορεί να κριθεί πως σημαδεύτηκε με επιτυχία.

Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση -Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες.

«Στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά.

«Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο τον λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων» τονίζεται σε ανακοίνωση από τον Περισσό.

Κυβέρνηση: Πιλοτικό το μέτρο -Ας περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι το μέτρο είναι πιλοτικό και πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο του 2015.

«Σε αυτούς τους οκτώ μήνες θα καταγράψουμε αυτά που λέτε και τα δικά σας αλλά και άλλων, δεν το κάνει το υπουργείο, δεν αξιολογεί η κυβέρνηση, θα αξιολογήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας , θα αξιολογήσει, αυξήθηκε η απασχόληση; Αυξήθηκε ο τζίρος; Και τότε θα καταδειχθεί το μέτρο», σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ