Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Στιβ Τζομπς - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Στιβ Τζομπς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγή σελίδας για την Apple μετά την ανακοίνωση του Στιβ Τζομπς ότι παραιτείται από το τιμόνι της εταιρείας και παραδίδει σκυτάλη στο διάδοχο του και έως σήμερα νούμερο δύο στην εταιρία Τιμ Κουκ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας αναλαμβάνει πλέον και την καθημερινή λειτουργία του ομίλου και χρεώνεται το βαρύ φορτίο της αντικατάστασης του Τζομπς.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Κουκ αντικαθιστά τον ηγέτη της Apple, καθώς η κλονισμένη η υγεία του τον είχε υποχρεώσει να αποσυρθεί τρεις φορές στο παρελθόν αφήνοντας στο τιμόνι της εταιρίας τον Κουκ.

Ποιος είναι ο Τιμ Κουκ

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Apple γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1960 στο Ρόμπερτσντέιλ της Αλαμπάμα. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Όμπουρν και πήρε πτυχίο στην βιομηχανική παραγωγή το 1982. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Ντιούκ, από όπου αποφοίτησε το 1988 για να ξεκινήσει μία πορεία αναρρίχησης προς την κορυφή σε εταιρίες τεχνολογίας.

Η πορεία προς την Apple

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Apple, ο Κουκ είχε εργαστεί για 12 χρόνια στην IBM και αποχώρησε ως διευθυντής τομέα παραγωγής και διανομής προσωπικών υπολογιστών, για την Βόρεια και Λατινική Αμερική.

Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Inteligent Electronics ως γενικός διευθυντής του τμήματος Μεταπωλητών, για να φτάσει στο σκαλοπάτι που θα τον έστελνε στην Apple, τη θυγατρική εταιρία της Compaq, την Corporate Material όπου παρέμεινε για 6 μήνες στη θέση του αντιπροέδρου, ενώ στις αρμοδιότητές του ήταν και η προμήθεια - διαχείριση όλων των αποθεμάτων προϊόντων της εταιρίας.

Το Μάρτιο του 1998 έκανε το μεγάλο βήμα και προσχώρησε στο δυναμικό της Apple. Στα καθήκοντά του ήταν οι παγκόσμιες πωλήσεις και δραστηριότητες της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένου της διαχείρισης της αλυσίδας ανεφοδιασμού.

Στην αρμοδιότητα του Κουκ ήταν και ο τομέας των Macintosh υπολογιστών, ενώ λέγεται πως ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών για τους μεταπωλητές και τους προμηθευτές.

Αντικαθιστώντας τον Στηβ Τζομπς

Από το 2004, όμως ο Κουκ ήταν ο άνθρωπος που αντικαθιστούσε τον Τζομπς -δύο μήνες το 2004, Ιανουάριος - Ιούνιος 2009, Ιανουάριος 2011) - . Όπως αποδείχθηκε ήταν άξιος αντικαταστάτης και η εταιρία το αναγνώρισε ανταμείβοντας τον με μπόνους 5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009.

Υπό την εποπτεία του κυκλοφόρησε το iPhone 3GS (WWDC 2009), όπως επίσης νέα iPods και MacBooks. Μάλιστα την τελευταία διετία, ο Κουκ ήταν στο πλευρό του Jobs σε αρκετές εκδηλώσεις της εταιρίας, ενώ ανέβηκε στη σκηνή για την παρουσίαση του iPhone 4 [βίντεο 2].

Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε φορά που ο Τζομπς ήταν αναγκασμένος να αποσύρεται από την εταιρία η μετοχή της Apple κατρακυλούσε και χρειάζονταν σημαντικές και μακροχρόνιες προσπάθειες για να ξαναπιάσει την κορυφή.

Λέγεται πως ο Κουκ είναι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να υλοποιήσει ένα τεχνολογικό όραμα αλλά όχι αυτός που θα το συλλάβει, γι αυτό και χρόνια τώρα οι ειδικοί του χώρου λένε πως η Apple είναι ο Στηβ Τζομπς.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν ξεκινά και ίσως μέχρι και την παρουσίαση του iPhone 5 –αναμένεται το φθινόπωρο- να έχουν φανεί τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ